Forrás: Híradó

Több tízezer zarándok és turista gyűlt össze Betlehemben

2007. december 24. 18:06

Hétfőn több tízezer zarándok és turista gyűlt össze Betlehemben, hogy ott töltse a szentestét és részt vegyen az éjféli misén

Több tízezer keresztény zarándok és turista gyűlt össze hétfőn Betlehemben, Jézus hagyomány szerinti szülőhelyén, hogy itt töltse a szentestét és részt vegyen az éjféli misén. Azóta, hogy 2000 őszén kitört a második palesztin lázadás, a bibliai város központjában, a Jászol téren karácsonykor is gyakorlatilag csak a helyi palesztin lakosok voltak láthatóak. Idén viszont vidámnak ígérkezik a karácsony az izraeli-palesztin viszony feszültségének enyhülése nyomán, a megújult nyugalom légkörében. A harmincezres város szállodáit megtöltötték a külföldi turisták, és a 8 kilométerre északra fekvő Jeruzsálemből különbuszokkal szállítják Betlehembe a vendégeket.

Victor Batarseh, Betlehem polgármestere azt jósolta, hogy mintegy 65 ezer turista keresi fel a várost idén karácsonykor, négyszer annyi, mint két évvel ezelőtt. Az ünnepségek alkalmából a városban már vasárnap megerősítették a biztonságra felügyelő erőket: az izraeli hadsereg engedélyével a Palesztin Nemzeti Hatóság több száz rendőrt vezényelt át, így mintegy 1500 rendőr vigyáz az ünnepségek résztvevőire.

A karácsonyi ünnepségek a kora esti órákban kezdődnek a katolikus egyház legmagasabb rangú szentföldi képviselőjének, a jeruzsálemi latin pátriárkának a hagyományos „zarándoklatával”. Michel Sabbah pátriárka Jeruzsálemből érkezett Betlehembe, ahol karácsonyi üzenetében a Szentföld békéjéért, a szeretetért és a palesztin nép független államának megteremtéséért emelt szót. Az éjféli misét ezúttal is a Születés templomával szomszédos Szent Katalin templomban tartja a pátriárka. A vendégek a Jászol téren egy hatalmas kivetítőn követhetik nyomon a misét. A meteorológiai előrejelzés szerint hideg lesz, de eső nem várható.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.