Forrás: Origo

2008 elején indul a TV2-n Az utód című rendhagyó tehetségkutató, melyben Uri Geller keresi méltó utódját, vagyis a legjobb magyar parafenomént. A műsort több ország is megvette, de tudunk más produkciókról is, amelyeket természetfeletti képességekkel rendelkező (vagy legalábbis ezt állító és ügyesen előadó) emberek futtatnak.

2007-ben Uri Geller szülőhazájából, Izraelből indult el az eredetileg Ha Yoresh / The Successor címet viselő show, amelyben a megszokott tehetségkutatóktól eltérően, a versenyzőknek nem éneklésben vagy táncolásban, hanem kanálhajlításban, levitálásban, kézrátételes gyógyításban kellett összemérniük tudásukat. Geller kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy a műsorba nem bűvészek és illuzionisták, hanem valóban természetfeletti képességekkel rendelkező emberek jelentkezését várja.

Az izraeli adásban egy versenyző a nézők gondolataiban olvasott, egy másik tárgyakat mozdított el, anélkül, hogy hozzájuk ért volna, egy harmadik pedig a gondolat erejével megállította a mutatók mozgását az eléje tett karórákon. Geller helyi utódja – vagyis a verseny nyertese – végül egy olyan férfi lett, aki képes volt megállítani meg a saját szívverését. Az eredményt egyébként egy szívmonitoron követhették figyelemmel a nézők, a mutatványt pedig egy orvos felügyelte.

Ehhez képest az október végén indult amerikai verzió már sokkal egyszerűbb trükkökkel operált, és a műsor közege is más volt, az egyes adásokban például sztárvendégek (többek között Carmen Electra és Tia Carrere) is feltűntek. Az izraeli adás második helyezettjét, Ehud Segevet már az elején kilökték a versenyzők közül, a vetélkedőt pedig végül egy inkább bűvésznek, mintsem parafenoménnek mondható férfi, Mike Super nyerte, aki saját honlapján is mágusként, illuzionistaként hirdeti magát.

Uri Geller az izraeli és az amerikai verzióban is részt vett, ahogy a jövőre esedékes német és a magyar adásokban is szerepelni fog: ő maga bírálja el a bemutatókat, és hétről hétre élő adásban segíti instrukcióival a versenyzőket – nálunk valószínűleg magyarul fog megszólalni, hisz Gellér Györgyként született, és származása okán jól is beszéli a nyelvet. Az amerikai változatban volt egy segítője is, Criss Angel, aki hazájában szintén ismert parafenomén. Angel saját tévéshow-t is futtat Criss Angel Mindfreak címmel, amelyből már négy évad lement az A&E Networkön.

A show-ban Angel többnyire utcai mutatványokat hajt végre, állítólag vadidegen emberek főszereplésével és közreműködésével. A sötét külsejű illuzionista David Copperfieldhez hasonló trükköket (lehetetlen helyekről való kiszabadulást, lebegést, teleportálást stb.) is művel, de vannak hajmeresztőbb mutatványai is: olykor felgyújtja magát, egyszer pedig egy nőt „tépett ketté” két, halálra rémült járókelő segítségével.

Criss Angel

Az amerikai Utód-nak (amely ott nem Successor, hanem Phenomenon néven futott) nemcsak zsűritagjait, de résztvevői közül legalább egyet láthattunk más tévéműsorokban is: az Ehud Segevvel együtt kirakott Jim Karol több talkshow-ban (Ellen DeGeneresnél, Jay Lenónál) megfordult már. Maradjunk azonban a saját műsort gyártó parafenoméneknél, hisz van belőlük több is, például az egyik legismertebb amerikai médium, James Van Praagh, aki a TV2-n nemrég indult Szellemekkel suttogó (eredetiben Ghost Whisperer) történeteinek egyik ihletője volt.

Halottlátók és a szunyókáló Gyurcsók

A férfi saját talkshow-t is vezetett, Beyond with James Van Praagh címmel, amelyben a hozzá érkező vendégek elhunyt hozzátartozóival próbálta meg felvenni a kapcsolatot. Olykor hírességek is betévedtek a 2002-2003-ban futott show-ba: az Ördögűző főszereplője, Linda Blair például halott édesanyjával szeretett volna kommunikálni, de feltűnt a műsorban a Baywatch-ból vagy a Sheena, a dzsungel királynőjé-ből ismert Gena Lee Olin is. 

Criss Angel széttép egy nőt:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FMbVnJh6mQv2Hqyc

James Van Praagh amúgy sem aprózza el a tévés fellépéseket: már első könyvéből, a Talking to Heaven-ből is készítettek tévéműsort, Living with the Dead címmel, és a CBS-en sem a Ghost Whisperer az első sorozat, melynek ő volt a producere. Egy másik híres halottlátó Lisa Williams, akinek Life Among the Dead című műsora már a második évadjánál tart a Lifetime csatornán: ő afféle realityt kerekített különleges képessége köré, így minden adásban más-más esetet mutat be, melyek során halottakkal kell kapcsolatba lépnie.

Hazánkban nemigen találkozhatunk ilyen jellegű produkciókkal, illetve hasonló tévés parafenoménekkel, legfeljebb csak Gyurcsók Józsefet tudjuk felhozni példaként – utóbbi a Más utakon című műsorában sokáig kúrálta a nézőket a televízión keresztül. Bizonyára sokan emlékeznek rá, a Budapest TV-t bárki felhívhatta, mire Gyurcsók – némi szunyókálással egybekötött meditáció során – pillanatok alatt meggyógyította a telefonálót – vagy ha mégsem, hát személyes találkozást javasolt az illetőnek.

[origo]

Comments are closed.