Forrás: Origo

A már hagyománynak tekinthető Európa Filmnapok idén egész hónaposra duzzadtak, ráadásul a rendkívül erős szelekció egyes darabjai briliáns ötletként otthon is megtekinthetők. Magyarország első on-line filmfesztiválja 11 különleges európai csemegét hozott el hazánkba, melyek közt találunk szadista orosz rendőröket, jótékonyságból prostituálódó nagymamit, egy leskelődő zavart kamaszt és hazugságon kapott miniszterelnököt is. A felhozatal kicsit több mint felét teszteltük – minikritikák.

Markos Irina, Bádogkoporsó, Fair Play

Az Európa Filmhónap részletes programja a filmklik oldalán található, itt lehet szavazni az Arany Egér elnevezésű közönségdíj lehetséges nyertesére is. Ezen felbuzdulva a látott filmek itt is egérmércével kerülnek értékelésre: 1 egér = rettenetes, 2 egér = elkerülendő, 3 egér = közepes, 4 egér = figyelemreméltó, 5 egér = kötelező. 

Markos Irina (Irina Palm) – Anglia, Franciaország

Rendező: Sam Garbarski

Szereplők: Marianne Faithfull, Miki Manojlovic, Kevin Bishop, Gryllus Dorka

Az Markos Irina oldala a filmklik honlapján

A zseniális magyar cím nem árul zsákbamacskát, itt bizony tényleg kézzel végzett szexuális kényeztetésről van szó, a szóban forgó markos hölgy pedig nem más, mint egy jóravaló özvegy nagymama. Az Alul semmi óta tudjuk, hogy a brit munkásosztály csúnya és/vagy öreg tagjainak szexuális kontextusba helyezése bájos komédiarecept. Itt is erről van szó, nem pedig Gryllus Dorka szexjeleneteivel teletűzdelt erotikus drámáról. Dorka egyébként remekel az egyik fontos mellékszerepben és olyan jól megtanítja Irinát a markolászásra, hogy azzal a saját sorsát is megpecsételi később. Marianne Faihfull játéka élmény és tényleg sok az aranyosan vicces pillanat. A képtelen szerelmi szál erőltetése azonban hiteltelenségbe taszítja az egyébként sem éppen realista filmet. Jóleső élmény, de Irina filmbeli klienseivel ellentétben nem fogunk legendákat regélni róla és repetáért sorba állni. 

+ + +

Bádogkoporsó (Gruz 200) – Oroszország

Rendező: Alexej Balabanov

Szereplők: Agnija Kuznyecova, Alekszej Polujan, Leonid Gromov, Alekszej Szerebrjakov, Leonid Bicsevin

Bádogkoporsó oldala a filmklik honlapján

A pikáns alaptéma miatt a gyanútlan fesztiválozó az ártalmatlan Markos Iriná-ra hihetné, hogy botrányfilm, pedig ez a cím Alexej Balabanov leírhatatlanul sokkoló munkáját illeti. A Szovjetunióban járunk egy évvel a peresztrojka előtt: lehangoló ipartelepek, szellemvárosok, állandó háttérzörej és gusztustalan részeg emberek – nem csoda, ha erre a tripre kevés néző kapható. Pedig a tekintélyelvű rendszer hatalmi túlkapásai és a rozzant íróasztalok mögül dirigáló kiskirályok egy olyan rotható rendszer szimbólumai, ami tőlünk sem idegen. Ennek szolgálatában az óriási feszültségkeltés után bekövetkező kínzások sem tekinthetők öncélúnak és jóval kevesebbet mutatnak, mint egy Motel vagy Fűrész típusú amerikai filmben, mégis iszonyatosan felkavaróak ezek a jelenetek. Csodálatosan felépített szörnyűség ez a film, itt a helye ezen a fesztiválon, mert hiába szégyelljük és felfordul tőle a gyomrunk, ez is Európa. 

+ + +

Fair Play – Franciaország

Rendező: Lionel Bailliu

Szereplők: Eric Savin, Benoît Magimel, Jérémie Renier, Marion Cotillard, Mélanie Doutey, Jean-Pierre Cassel

Fair Play oldala a filmklik honlapján

Ravasz kis koncepcióra épül az egyetlen tisztán francia fesztiválfilm; az üzleti élet és a sport közötti párhuzamot sikerül úgy végigvinni, hogy az összes munkahelyi konfliktus sportterepen bontakozik ki. Nem tudjuk meg, hogy mi a szóban forgó cég tevékenysége, de nem is kell, mert a rivalizálás, a zsarolás, a manipuláció, illetve az unfair viselkedés univerzális fogalmak. Olvastam korábban, hogy a rendezőt 2004-ben Oscar-díjra is jelölték a film alapjául szolgáló rövidfilmért. Teljesen egyértelmű, hogy melyik jelenetről van szó, a squashpályás főnök-beosztott összecsapás klasszisokkal erősebb a film többi részénél, ugyanezt a dinamikát és feszültséget nem sikerül a futás, a golf vagy a vadvízi túra során ismét felcsiholni. A vadvízi finálé ráadásul el is van nyújtva, bár érdemes lenne felesleges csapatépítő tréningeket forszírozó főnököknek megmutatni. A női főszerepet játszó Marion Cotillard-t biztos nem ez a szerep katapultálta karriercsúcs Piaf-alakítása felé, de a másik francia sztár, Benoit Magimel figyelemreméltó teljesítményt nyújt és A gyermek-ből megismert Jérémie Renier-t is jó egy teljesen más szerepkörben viszontlátni. 

Testvérem egyedüli gyerek, A Tony Blair-ügy, Hallam Foe

Testvérem egyedüli gyerek (Mio fratello é figlio unico) – Olaszország, Franciaország

Rendező: Daniele Luchetti

Szereplők: Angela Finocchiaro, Anna Bonaiuto, Riccardo Scamarcio, Elio Germano, Angela Finocchiaro

Testvérem egyedüli gyerek oldala a filmklik honlapján

Alaposan túl vannak reprezentálva az idei kínálatban az olasz filmek, pedig ez a tisztes világsikert elért történelmi/családi dráma az a típusú olasz film, ami azt hiszi, hogy nyert ügye van pusztán amiatt, hogy olasz. Szépek a színhelyek, izzó tekintetűek a srácok, szenvedélyesen kiabál mindenki és a kamaszok vagy fasiszták vagy kommunisták – az egyszerűség kedvéért. Ez az alapkonfliktus abszolút kiszámítható helyzeteket szül, hiába végzünk ki vagy két évtizedet a történelmi képeskönyvben. Kissé érthetetlen, hogy miért kapták fel ezt a felszínes filmet hazáján kívül is.  Lehet, hogy közönségbarát (bár a második fele elég vontatott és unalmas), de különösen egy ilyen erős mezőnyben, mint az Európa Filmhónap felhozatala, kilóg a lóláb, hogy a szimpatikus mediterrán virtus mögött ez esetben üresség tátong.  

+ + +

A Tony Blair-ügy (The Trial of Tony Blair) – Anglia

Rendező: Simon Cellan Jones

Szereplők: Robert Lindsay, Phoebe Nicholls, Robert Bowman, Adrian Scarborough, Peter Mullan

A Tony Blair-ügy oldala a filmklik honlapján

Az idén nyáron leköszönt brit miniszterelnök akkor kapta távozásra biztatásként a Channel 4 televíziócsatornától ezt a maróan szatirikus kamaradarabot, amikor még maga sem tudta meddig ragaszkodik kényelmetlenné vált székéhez. A The Deal (szintén tévéfilm Blair és Brown paktumáról) és a A királynő után Blair előkelő helyre került a még aktív korszakukban legtöbbször megfilmesített politikusok sorában, de itt, 2010-ben egy egész más embert kapunk Stephen Frears filmjeihez képest. Robert Lindsay parádésan karikírozza ki a népszerűségéhes, végtelenül hiú államférfit, aki végképp elveszítette a kapcsot a realitással („- A Fehér Házból kerestek, vajon mit akarhatnak? – Biztos azt akarják, hogy te legyél az elnök! – Hmmm…de hát ez nem lehetséges, ahhoz amerikainak kellene lennem”) . Maga sem hiszi, hogy hazája beáldozhatja a hágai nemzetközi bíróságnak és inkább kicsinyes szappanoperát játszik egyre szűkebb környezetével és közben – kissé szájbarágós módon – rémálmok kínozzák iraki gyerekekről és öngyilkos merénylőkről. A jövőkép (az USA elnöke Hilary Clinton, az alkoholizmusba menekült Bush pedig egy farmon tengődik) eltúlzott és irreális, de alapvetően fejlett politikai kultúráról árulkodik ha egy vezető politikus elleni kritika (sőt, vádirat) ennyire szórakoztató és intelligens módon van megfogalmazva. 

+ + +

Hallam Foe – Anglia

Rendező: David Mackenzie

Szereplők: Jamie Bell, Sophia Myles, Ciarán Hinds, Claire Forlani, Ewen Bremner, Jamie Sives, Maurice Roëves

A Hallam Foe oldala a filmklik honlapján

Alig fél év alatt máris kisebbfajta kultstátuszra tett szert David Mackenzie kukkolós tinidrámája, melyben Jamie Bell leselkedik Edinburgh háztetőiről. Először némileg sablonos megoldásnak tűnik, hogy Hallam azért antiszociális, mert képtelen feldolgozni az édesanyja halálát, a forgatókönyv azonban következetesen, bátran és hitelesen végigviszi a fiú lelki felépülését, miközben számos könnyed és vicces pillanattal is megajándékoz. Meglepő ez a film a nehézkes Young Adam és a nézhetetlenül lassú Asylum rendezőjétől, de annál kevésbé a Billy Elliot után hét évvel is bámulatos természetességgel játszó Jamie Belltől. Az ő alakítása elhiteti, hogy egy furcsa fiút a furcsaságaival együtt is lehet szeretni, partnernője, Sophia Myles hasonlóan elragadó – kettőjük izgalmas dinamikája miatt a néző még egy sokkal boldogabb hepiendet is el tudna fogadni. 

Az Európa Filmhónap további filmjei: Szerzők (Norvégia), Szűkebb páriánk (Olaszország), Az én emlékezetemre (Olaszország), A Litvinyenko-dosszié (Oroszország), Örökké a tied (Spanyolország) 

A filmek megtekinthetők Budapesten a Művész mozi műsorán, vagy a filmklik oldaláról letöltve.

[origo]

Comments are closed.