Forrás: BPI

A gázai Hamász-vezetők

A Gázai övezetet uralma alatt tartó Hamász radikális palesztin szervezet ottani vezetői tűzszünetet akarnak kötni Izraellel, méghozzá ezt – példa nélkül álló módon – az izraeli médián keresztül jelentették be – erősítette meg szerdán egy izraeli kormányzati tisztségviselő.

Két izraeli miniszter erre reagálva közölte: nem zárják ki a közvetett kapcsolatfelvételt a Hamásszal.

Az izraeli hadsereg az utóbbi hónapokban számos támadást hajtott végre szélsőséges palesztinok ellen az övezetben, és Izrael több szankcióval sújtotta a Hamász-vezetőket, illetve közvetve az ottani lakosságot, miáltal az elszigetelődött, nyomor fenyegeti.

Iszmáil Haníje, a Mahmúd Abbász palesztin elnök által leváltott, de ezt a döntést semmisnek tekintő volt palesztin miniszterelnök telefonon beszélt az izraeli Kettes Csatorna televízió egyik riporterével – erősítette meg a televízió állítását Taher Nunu kormányszóvivő. A Haníje hívását megelőző nap volt az egyik legvéresebb az utóbbi időben a Gázai övezetben: a hadsereg 12 palesztin szélsőségest ölt meg, köztük egy magas rangú parancsnokot. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök közölte, hogy továbbra is tűz alatt tartják a szélsőséges palesztin csoportok vezetőit, mert e militánsok házi készítésű rakétáikkal rettegésben tartják az izraeli lakosságot.

Haníje tűzszünetről beszélt a telefonban Szuleimán as-Safi riporternek, s azt mondta neki, Izraelnek fel kell hagynia a Gázai övezet elleni offenzívájával, hogy véget tudjanak vetni az erőszak ördögi körének. A leváltott miniszterelnök panaszkodott, hogy Izrael támadásaival semmivé teszi az ő arra irányuló erőfeszítéseit, hogy elérje az izraeli lakosság elleni rakétatámadások beszüntetését – mondta el a riporter, akit állítása szerint annyira váratlanul ért a telefonhívás, hogy nem tudta azt rögzíteni. Nunu kormányszóvivő azt állítja, hogy Safi kezdeményezte a telefonbeszélgetést. Haníje egyik munkatársa később tagadta, hogy történt ilyen beszélgetés, de megerősítette a Hamásznak azt a korábbi felvetését, hogy szó lehet kétoldalú tűzszünetről.

Más Hamász-tisztségviselők közölték, hogy közvetítőkön keresztül ők is kezdeményeztek kapcsolatfelvételt Izraellel, de azt nem árulták el, kik voltak a közvetítők. Olmert hivatala nem erősítette meg, hogy Izrael kapott volna ilyen üzeneteket Hamász-tisztségviselőktől, Olmert szóvivője, Mark Regev pedig kijelentette: addig nem tárgyalnak a Hamásszal, amíg el nem ismeri Izraelt, le nem mond az erőszak alkalmazásáról, és el nem fogadja a már megkötött békemegállapodásokat.

Saul Mofaz kormányfőhelyettes az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozva azt mondta, hogy „közvetett tárgyalásokról el lehet gondolkodni”. Ami Ajalon kabinetminiszter szerint pedig Izraelnek nem szabad elzárkóznia az elől, hogy bárkivel tárgyaljon a rakétatámadások beszüntetése érdekében, de óva intett attól, hogy egy esetleges tűzszünet a Hamász megerősödését szolgálja.

Haníje szerdán, a muzulmánok íd al-adha (áldozati) ünnepe alkalmából üzenetet intézett a palesztin néphez, s felszólította az összes palesztint, hogy békéljenek meg egymással.

BreuerPress

forrás mti

Comments are closed.