Forrás: Index

Nemzetközi adományozók 7,4 milliárd dollárt (1306 milliárd forint) gyűjtöttek össze a Palesztin Hatóságnak egy párizsi konferencián, jelentette be Bernard Kouchner francia külügyminiszter hétfő este. A palesztin miniszterelnök, Szalam Fajad 5,6 milliárd dollárt (majdnem 1000 milliárd forint) kért az adományozó konferenciától, hogy életképes gazdaságot tudjanak kiépíteni a megalakuló palesztin állam számára, írja az AFP.

A Világbank is rábólintott

A múlt héten a Világbank is jóvá hagyta a palesztin reformtervet, mely szerint 3 év leforgása alatt 5,6 milliárd dollárból lehet talpra állítani a gazdaságot. A szervezet ugyanakkor megjegyezte, hogy a segély akkor tudja megállítani a gazdasági hanyatlást, ha Izrael is megkönnyíti a palesztinok számára a mozgást és a kereskedelmet, írja a Jerusalem Post.

Ha ezt Izrael mégse teszi, a pénz legjobb esetben is csak lelassítja a hanyatló ciklust, vélekedik a Világbank. Azonban ha Izrael enyhít a szigoron, a palesztin magánszektor feléledhet, és drasztikus növekedést produkálhat.

Az izraeli fél vonakodik feloldani a második intifáda kirobbanásakor, 2000-ben megerősített védelmi rendszert az izraeli és a palesztin területek közt, melynek célja, hogy a terroristák mozgásának megnehezítése. Biztonsági források szerint a Gázai övezet még mindig túl gyenge ahhoz, hogy megállítsa a terroristákat.

Nemzetközi bizalom

„A konferenciát fontos a bizalom jelének látjuk a nemzetközi közösség részéről” – mondta Fajad a párizsi konferencia végén.

Magyarország is adakozott

Európai Unió 360 millió dollár Egyesült Államok 555 millió dollár Szaúd-Arábia 500 millió dollár Arab Emírségek 300 millió dollár Kuvait 300 millió dollár Nagy-Britannia 300 millió dollár Franciaország 300 millió dollár Németország 300 millió dollár Norvégia 140 millió dollár Spanyolország 60 millió dollár Oroszország 10 millió dollár

Magyarország 200 ezer eurót (288 ezer dollár) ajánlott fel a palesztinoknak, nyilatkozta az MTI-nek a párizsi konferencián Várkonyi László, a Külügyminisztérium szakállamtitkára. A pénzt a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) nevű program keretéből az egészségügy támogatására szánja Magyarország, a palesztinok a pénzt már januárban megkapják.

A magyar küldöttség vezetője hangsúlyozta, a konferencián való részvétellel Magyarország szeretne láthatóvá válni az Annapolisban újraindított izraeli-palesztin békefolyamatban, amelyben nemcsak anyagi, hanem diplomáciai és politikai szerepet is vállal.

A hétfőn felajánlott támogatásokból 3,4 milliárd dollárt még 2008-ban eljuttatnak a Palesztin Hatóságnak, közölték diplomaták. Fajad ígéretet tett rá, hogy a felajánlásokat szétosztják a Gázai övezet és Ciszjordánia között. „A pénzt a palesztin népnek szánták, az elosztásáról a palesztin kormány fog dönteni a demokratikusan megválasztott Mahmúd Abbász palesztin elnök jóváhagyásával”- hangsúlyozta a miniszterelnök.

Elmondta azt is, hogy a kormány a pénz felhasználását is felügyeli majd. Hozzátette, hogy az oszlói folyamatok kezdete óta a Palesztin Hatóság összesen 9 milliárd dollár segélyben részesült, annak elköltését azonban csekély mértékben ellenőrizték. „A következő hónapokban meg kell mutatnunk az embereknek, hogy képesek vagyunk másként működni.”

Közel 70 ország vett részt a hétfői párizsi konferencián, amit egy hónappal azután tartottak, hogy 7 év szünet után újra béketárgyalásokba kezdtek az izraeliek és a palesztinok Annapolisban.

Comments are closed.