Forrás: Híradó

A Terror Háza jövőre 1968-ra fókuszál

2007. december 18. 14:57

A 40 évvel ezelőtti történésekről nemzetközi konferenciával, filmvetítéssel sőt még retró divatbemutatóval is megemlékezik a múzeum

Jövőre az 1968-as esztendő történéseire fókuszálnak a Terror Háza Múzeumban, a negyvenéves évforduló alkalmából rendezendő programok között nemzetközi konferencia, kiállítás, filmvetítés és retró divatbemutató is szerepel – mondta Schmidt Mária főigazgató.

A rendezvénysorozat a tervek szerint „1968 a dimenziók éve” címmel indul a jövő év tavaszán – tette hozzá a főigazgató.

A múzeum nemzetközi kontextusba ágyazva mutatja be az egykori magyarországi eseményeket. Míg a diáklázadások, a generációs konfliktusok új paradigma születését hozták az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, Kelet-Európában a reformkommunizmus kudarca kezdett nyilvánvalóvá válni, Magyarországon pedig akkor kezdődött meg az új gazdasági mechanizmusnak nevezett reformfolyamat – emlékeztetett a főigazgató.

Abban az évben, 1968. augusztus 21-én szállta meg Csehszlovákiát a Varsói Szerződés öt tagállama – Szovjetunió, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Német Demokratikus Köztársaság -, hogy véget vessen a „prágai tavaszként” ismert reformfolyamatnak. Négy ország hadseregei még 1968 őszén elhagyták Csehszlovákiát, a szovjetek azonban csak 1991 júniusában vonultak vissza.

A Terror Háza Múzeum jövő évi programjainak sorában nemzetközi konferencia, filmvetítés, kiállítás, kerekasztal-beszélgetés, retró divatbemutató várja az érdeklődőket.

A főigazgató szólt arról is, az intézmény megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megszólítsa a fiatalokat. Így például a kiállításokon multimédiás eszközöket alkalmaznak, ezért szinte természetes volt, hogy az intézmény a Sziget Fesztiválon is megjelenjen.

Schmidt Mária hangsúlyozta: a 2007-es év sikeres volt. Az öt éve fennálló intézményt eddig csaknem 2,5 millióan keresték fel.A főigazgató felidézte: a múzeumban a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény és a szlovákiai magyarság erőszakos kitelepítésének 60. évfordulóján szeptemberben konferenciát rendeztek, és a máig feldolgozatlan sorstragédiákról nyílt kiállítás.

A múzeum felhívást is közzétett, azokat a szlovák és magyar embereket szeretné felkutatni, akik annak idején segítettek az üldözötteken. Schmidt Mária elmondta: az októberben közzétett felhívásra többen mondták el emlékeiket.

A Magyar Tragédia című programsorozat keretében 2004-ben a holokauszt áldozataira, 2005-ben a munkatáborokba hurcoltakra, 2006-ban a Németországba kitelepítettekre, az idén a csehszlovák-magyar lakosságcsere áldozataira emlékeztek. Schmidt Mária fontosnak tartja, hogy a múzeum a jövőben a dél-vidéki tragédiát is feldolgozza.

Ebben az évben két kiemelt nemzetközi konferenciát is tartottak. Nyáron Mit kezdjünk vele? Kádár János (1912-1989) címmel rendeztek nemzetközi konferenciát, az előadások szerkesztett változata azonos címmel kedden jelent meg a XX. Század Intézet gondozásában.

Schmidt Mária az intézmény költségvetéséről elmondta: míg Magyarországon a legtöbb múzeumnak a működési költség 10-20 százalékát kell kigazdálkodnia, addig a Terror Háza Múzeumnak 50 százalékot. Így programjaikat támogatásokból, az egyszázalékos adófelajánlásokból és magánadományokból, pályázatokból, valamint a jegyeladásokból tudják finanszírozni. Az idén egyébként 250 millió forint állami támogatást nyújtott a szaktárca a múzeumnak – tette hozzá.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.