Forrás: kultura.hu

Szentpéteri Csilla nemrégiben aratott hatalmas sikert érzékeny és virtuóz játékával a Száztagú Cigányzenekar társaságában a Dohány utcai zsinagógabeli koncertjén, ahol a közönség a sokadik ráadás után sem akarta leengedni a színpadról. Máris készül a következő budapesti fellépésére.

Különleges hangulatú karácsonyi koncertjei az elmúlt években lassan hagyományossá váltak. Idén ismét a bensőséges hangulatú Operettszínház ad otthont ennek az izgalmas és meglepetésekkel teli évzáró zenei eseménynek, amely sokak karácsonyi programjának lehet méltó megkoronázása.

A szervezők ígérik, hogy a karácsonyi műsorában a hangzás még kifinomultabbá válik, tovább kísérletezik az akusztikus hangszerek használatával, ezt szolgálja a zenekar vendégművészekkel, tangóharmonikával, nagybőgővel, ütőhangszerekkel való kibővítése is. Szentpéteri Csilla előadja a már-már kötelezően elvárt, közkedvelt műveit, de most is készül újabb zenei csemegékkel.

Szentpéteri Csilla hétévesen kezdett zongorázni. A makói zeneiskola után a szegedi Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta tanulmányait, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián summa cum laude végzett, s szerzett művészdiplomát – tájékoztat a kezdetekről a művésznő hivatalos honlapja. 1988-ban nyerte el első ösztöndíját Svájcba, a baseli Zeneakadémiára, ahová nem tudott elutazni súlyos kézbetegsége miatt. 1990-ben finn, majd 1991-ben olasz ösztöndíjas lett, s a római Santa Cecilia Zeneakadémiáról mesterdiplomával távozott.

Ezután öt évig tanított a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. 1996-ban újabb ösztöndíjjal Spanyolországban tanult. Koncertezett Amerikában, Németországban, Angliában, Ausztriában, Portugáliában, Szicíliában, Németországban, Belgiumban, Svájcban és a keleti országokban. Olaszországban nyolc alkalommal turnézott a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral. Részt vett Cziffra György, Frankl Péter, Sergio Perticaroli, Ungár Tamás mesterkurzusain. Életének meghatározó pillanata volt, amikor 1995-ben felfedezte Vásáry Tamás világhírű karmester-zongoraművész, akivel éveken keresztül koncertezett együtt. 2000-ben jelent meg üZENEt című albuma, melyen a klasszikus zenét egyedi hangszerelésben szólaltatja meg a könnyűzene ritmusaival, akkordjaival és hangszereivel. Legutóbbi anyaga Láva címmel látott napvilágot 2005-ben.

December 26., 20:00 Budapesti Operettszínház – Szentpéteri Csilla karácsonyi koncert

Forrás: [email protected]

Comments are closed.