Forrás: Híradó

Páger Antal: szélsőséges volt vagy csak egy rossz kor áldozata?

2007. december 17. 09:26

Az Estében Páger Antal életének eddig még nem látott részleteit ismerhetik meg

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Műsorvezető: D. Bányász Gergő

Páger Antal szerepei. Szélsőséges volt vagy csak egy rossz kor áldozata?

Mv.: – Már megszokhattuk hogy a Múlt-kor című televíziós történelmi magazin nemcsak exkluzív témákat, hanem különösen értékes filmeket is megmutat. A mai adásban másfél óra múlva Páger Antal életének eddig még nem látott részleteit ismerhetik meg. Tudjuk, hogy Páger Antal, a II. világháború után Argentínába emigrált és csak az „50-es években tért haza. Nézzük!

Páger Antal: – Én bűnt soha nem követtem el életemben. A „40-es évek alatt sem. Én embertársaimnak soha nem akartam ártani.

R.: – Meglepő mondatok ezek Páger Antaltól, 1986-ból. Az interjú nem sokkal a halála előtt készült, és úgy tűnik, mintha a 87 esztendős színész magyarázkodna valamiért. A II. világháború után Páger Argentínába emigtált, önként vállalt számüzetésének okai a „40-es évek elején keresendő. Páger Antal 1939-től „44-ig közel 40 filmet forgatott. Az elkészült mozik között több propagandafilmet is találunk.

Ungváry Krisztián: – A Páger, hogy valaki nem lett volna egyáltalán antiszemita, de szerette volna a pénzt, akkor is nyilván rájön arra, hogy ezt el lehet játszani, pusztán akkor nem kell erkölcsi gátlás.

R.: – Az 1942-ben bemutatott Őrségváltás kifejezetten antiszemita propagandafilm volt.

Bakó Márta: – Amikor belépett a Szálasi, akkor mindenki felállt és intett. És a Páger ugyanígy felállt és intett. Ugyanezzel a mozdulattal.

U.K.: – Páger kereszténykurzus melletti propagandista volt, a keresztény nemzeti fajvédő kurzus mellett és nem a nyilas kurzus mellett, a nyilas kurzus csak egy része ennek.

R.: – A front közeledtével leállt a hazai filmgyártás. A háború túl közelt került, kimenetele pedig már nem volt többé kérdéses.

Soós Mihály: – Menekült egyrészt a közeledő front elől, másrészt hát olyan önkéntes szerepvállalásai voltak 1942-től, amelyben kompromittálta magát.

R.: – Páger Antal 9 évet töltött Argentínában, hazahívásának körülményei a mai napig igen ellentmondásosak.

Gerzonits Gyula: – Vannak információink arról, hogy ezt nem Magyrországon találták ki, illetve azt helyileg nem tudom eldönteni, hogy hol, a mi információnk úgy szól, hogy ezt bizony akkor a szovjet kulturális, magas rangú kulturális küldöttség vetette fel az itteni politikai elitnek.

R.: – Páger nem könnyen döntött a hazatérés mellett, 8 oldalas válaszleveléből kihallik a honvágy és a félelem közti örlődés.

„Gondolj csak vissza egy kicsit és rá fogsz jönni, hogy mi történt volna velem, ha ott maradok és a mendemondákkal felheccelt zsidók kezére kerülök.”

Bárdi György: – Több mint 50 % örült a hazatérésének, mint nem.

R.: – A hazatérést követő három évtized a művész életének második legtermékenyebb időszaka volt. Olyan filmeket forgatott, mint a Mici néni két élete, a Pacsirta vagy a Sóbálvány. Ekkor kapott Cannes-ban nagydíjat, itthon pedig Kossuth-díjat. A közönség határtalan szeretete később feledtette a színészi képességeit mesterien kamatoztató Páger múltjának kellemetlen epizódjait. Ráadásul „57-ben intézményesen is lezárták a Páger-ügyet, az Állambiztonsági Hivatal 80 évre titkosította a dossziét, amely azonban idén tavasztól újból nyilvános.

Mv.: – A színészről szóló teljes műsort negyed 12-kor láthatják itt az M1-en a Múlt-korban.

Az Este

Comments are closed.