Forrás: Hírtv

Több mint hétmilliárd dollárt ajánlott fel a nemzetközi közösség, a Palesztin Hatóság uralta területek fejlesztésére Párizsban – jelentette be hétfőn este Bernard Kouchner, francia külügyminiszter.

Ez az összeg jóval több, mint amennyit Mahmud Abbász palesztin elnök korábban kért. Az Egyesült Államok külügyminisztere, Condoleezza Rice az „utolsó esélynek” nevezte a Párizsban rendezett egynapos tanácskozást. Rice szerint a több mint 90 delegáció részvételével szervezett adományozó konferencia megmentheti a palesztinokat a teljes gazdasági összeomlástól. A francia külügyminiszterre hivatkozó hírügynökségek egybehangzó jelentése szerint, a felajánlott összeg megduplázódott a kora esti órákban.

Mahmud Abbász palesztin elnök hétfőn arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy finanszírozzák a mintegy 5,6 milliárd dolláros, közel ezer milliárd forintos fejlesztési terveket. A résztvevők 7,4 milliárd dollárt, több mint 1300 milliárd forintot ajánlottak fel, amelyet a Palesztin Hatóság a következő években, részletekben vehet fel.

Magyarország képviseletében Várkonyi László, a Külügyminisztérium szakállamtitkára ajánlott fel 200 ezer eurót, azaz 51 millió forintot. Az Európai Unió 650 millió dollárt, az Egyesült Államok 555 millió dollárt ajánlott fel a palesztin gazdaság helyreállítására. Szaúd-Arábia 500, Nagy-Britannia 490, Franciaország és Svédország 300 millió dollárt ajánlott fel.

Az izraeli küldöttséget vezető Cipi Livni külügyminiszter támogatásáról biztosította a palesztin fejlesztési terveket. Livni szerint a nemzetközi közösségnek ugyanakkora erőfeszítéseket kell tennie az izraeliek biztonságának megteremtéséért, mint a palesztin gazdaság helyreállításáért.

Az Oxfam, nemzetközi szegénységkutató szervezet szerint a palesztin fejlesztésre szánt pénzek folyósítása előtt átláthatóbbá kell tenni a Palesztin Hatóság elosztó rendszerét, mert az elmúlt években több millió dollárnyi segélynek veszett nyoma.

(FH)

Comments are closed.