Forrás: Híradó

Blair bizakodó

2007. december 17. 09:33

A közel-keleti „kvartett” megbízottja megerősítette: nem tárgyal a Gázai övezetet megszálló Hamásszal addig, míg ez utóbbi nem mond le az erőszakról és nem ismeri el Izraelt

Tony Blair, a közel-keleti „kvartett” megbízottja egy lapinterjúban kijelentette: a maga részéről „ésszerű mértékben bizakodó” abban a tekintetben, hogy a palesztinok igényeit kielégíti majd a Párizsban hétfőn megnyíló adományozói értekezlet.

„A palesztinok egy átfogó reform- és fejlesztési tervet készülnek előterjeszteni, s ez egy hiteles program” – vélekedett a volt brit miniszterelnök a The Financial Times című tekintélyes brit gazdasági lapnak.

„Az államiság nemcsak területi kérdés. Tudni kell azt is, hogy mit képvisel ez az állam. Azzal tudom legjobban segíteni a palesztinokat, hogy megmondom nekik az igazságot: csak akkor lesz palesztin állam, ha annak természete világos lesz” – mondta Blair és megerősítette: nem tárgyal a Gázai övezetet megszálló Hamász radikális iszlamista szervezettel mindaddig, míg ez utóbbi nem mond le az erőszakról és nem ismeri el Izraelt.

Japán 150 millió dollárt fog felajánlani a palesztinoknak, hozzájárulásként a közel-keleti béke-erőfeszítésekhez – közölték hétfőn Tokióban.

Komura Maszuhiko japán külügyminiszter elmondta, a támogatást hivatalosan a Párizsban hétfőn megnyíló adományozói konferencián jelentik be. Komura úgy vélte, „történelmi esély kínálkozik” egy közel-keleti békefolyamat beindítására.

A francia fővárosban mintegy 90 meghívott küldöttségtől 5,6 milliárd euró összeadását várják egy hároméves fejlesztési terv fedezetére, a palesztin állam létrehozásának támogatására.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.