Forrás: Híradó

Adakozik a világ: több száz millió dollár gyűlt össze a palesztinok megsegítésére

2007. december 17. 15:29

Magyarország 280 ezer dollárt adományozott Párizsban a Nemzetközi adományozói konferencián

Az Európai Unió, a palesztin területek legnagyobb pénzügyi támogatója 650 millió dollár támogatást ajánl fel a jövő évre a palesztinoknak. Az Egyesült Államok 555 millió dollár (382,5 millió euró) értékű felajánlást tett a 2008-as évre. Nagy-Britannia, Franciaország és Németország együtt három évre 748 millió eurót ajánlott fel. Magyarország 200 ezer eurót ajánl fel 2008-ra a palesztinoknak a 2008-2010-es újjáépítési és reformprogram megvalósítására – mondta az MTI-nek hétfőn a párizsi adományozói konferencián Várkonyi László, a Külügyminisztérium szakállamtitkára. Az összeget Magyarország a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) nevű program keretéből az egészségügyi program támogatására ajánlja fel, és már január folyamán átutalja.

Együttvéve több száz millió dollár azonnali pénzügyi segélyre tettek felajánlást a palesztin területek megsegítésére szervezett adományozói konferencia résztvevői, köztük Magyarország képviselői hétfőn a déli órákig Párizsban.

Szalám Fajjád palesztin kormányfő 5,6 milliárd dollárt kér a mintegy 90 meghívott küldöttségtől egy hároméves fejlesztési terv megvalósítására, a palesztin állam létrejöttének, az annapolisi konferencián született megállapodások pénzügyi támogatására.

A nemzetközi értekezlet résztvevői a hétéves szünet után a múlt héten újraindult izraeli-palesztin tárgyalásokra utalva hangoztatták, hogy nem szabad elszalasztani az esélyt a békemegállapodásra, s ennek érdekében azonnali cselekvésre van szükség. Szorgalmazták, hogy a palesztin területek gazdaságának talpra állása érdekében Izrael enyhítse a Gázai övezetre és a palesztin területekre alkalmazott utazási és szállítmányozási korlátozásokat.

Az adományozóknak „most kell befektetniük és bőkezűen kell befektetniük, s a következő 36 hónapban ki kell tartaniuk pénzügyi vállalásaik mellett” – jelentette ki Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.

Egy világbanki jelentés arra figyelmeztet, hogy amennyiben Izrael nem enyhít a korlátozásokon, a szegénység drámai növekedésével és a gazdaság erős visszaesésével kell számolni a palesztin területeken.

„E nélkül a támogatás nélkül teljes katasztrófa következik be Ciszjordániában és a Gázai övezetben” – mondta Mahmúd Abbász, a palesztin hatóság elnöke.

A fórumot még október közepén hívták össze Mahmúd Abbász palesztin elnök kérésére azzal a céllal, hogy az Egyesült Államokban, Annapolisban november végén megtartott békekonferencia után a Palesztin Hatóság politikai és pénzügyi támogatására mozgósítsa a lehetséges adományozókat.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.