Forrás: Origo

A Premier League 18. fordulójának első szuperrangadóján a Manchester United Tévez góljával idegenben 1-0-ra legyőzte a Liverpoolt, így a bajnokságban decemberig legyőzhetetlen Mersey-partiak egy héten belül második vereségüket szenvedték el.

Liverpoolban tudott nyerni a MU

A kettős rangadó kifejezés nem ismeretlen a magyar futballbarátok előtt, hiszen a hatvanas-hetvenes években minden évben csordultig telt a Népstadion a Honvéd, a Vasas, a Fradi és az Újpest csapatainak egymást követő összecsapásaira.

A magyar kettős rangadók időszaka óta eltelt harminc év, a magyar labdarúgás nyomaiban sem emlékeztet akkori önmagára, a sportág itthoni barátai pedig a hazai pályák látogatása helyett figyelmüket sokkal inkább a „létező” bajnokságok, azok közül is leginkább a futball őshazája, a „rúgd és fuss” korszak után az utóbbi években egyértelműen a világ legszínvonalasabb pontvadászatává váló angol Premier League felé fordítják.

A sorsolás szeszélyének köszönhetően 2007. december 16-a piros betűs ünnepként jegyeztetett be az angol élvonal naptárába, hiszen ezen a napon a szigetország (és a földgolyó) drukkerei is megismerkedhettek a kettős rangadó fogalmával: délutánra a Manchester United livepooli vendégjátékát irányozták elő számukra megtekintésre, amit aztán a londoni csúcsrangadó, az Arsenal-Chelsea összecsapás követett.

Igaz, hogy a két helyszín között ezúttal volt párszáz kilométer távolság, a dupla csúcs értékéből ez mit sem vont le.

Az Anfield Roadon a játékosok rotálásának nagymestereként ismert Rafa Benítez, a hazaiak mestere önmagát meghazudtolva ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára, amelyik kedden 4-0-ra verte sorsdöntő BL-meccsen Marseille-ben az OM-et, míg manchesteri kollégája, Sir Alex Ferguson Rómában ugyancsak BL-találkozón ikszelő „zs” csapatából egyedül Rooney maradt hírmondónak.

Hatalmas elánnal kezdtek a csapatok, az óriási iram mellett kiegyenlített játékot, és egy-egy kőkemény belépőt láthatott az Anfieldet természetesen ezúttal is zsúfolásig megtöltő szurkolósereg. Halsey játékvezető jó szóval és sárga lapokkal egyaránt igyekezett elejét venni az indulatoknak, ami hellyel-közzel sikerült is neki.

A félidő derekáig egy manchesteri helyzetecskét jegyezhettünk fel (Evra veszélyes beadása után Carragher remekül tisztázott), bár ezt is leginkább azért, hogy mégiscsak felírjunk valamit.

Van, aki sárkányt reptet, van aki Andersont: Steven Gerrard

Ezt követően viszont egyre inkább fölénybe került a Liverpool: előbb Kewell kísérletét vágta ki Anderson a gólvonalról – hogy aztán a kipattanót Torres ajtó-ablak helyzetben három méterről a jobb kapufa mellé fejelje -, majd Evra mentette meg csapatát a góltól egy kapu előtti kavarodást követően. Érdekesség, hogy a vendégcsapat magbízhatóságáról (is) híres holland kapusa, Edwin van der Sar mindkét esetben saját védőjével ütközött, így alakulhatott ki hazai gólhelyzet.

Aztán amikor a legkevésbé volt benne a meccsben, a félidő hajrájában megszerezte a vezetést a MU: Giggs visszagurított szögletét Rooney tűzte kapura, az ötösön tébláboló Tévez pedig jól tette bele a lábát a labda útjába, Reinának esélye sem volt a hárításra.

A második félidőben előbb Torres akaszkodott össze egy kicsit Ferdinanddal, majd Benajun fejében volt az egyenlítés lehetősége, az izraeli középpályás azonban olyannyira meglepődött Riise remek beadásán, hogy az ötösről magasan a kapu fölé stukkolt.

Erőlködött a „Pool, de sem komoly mezőnyfölényt, sem valamirevaló gólhelyzetet nem tudott kialakítani, így a félidő derekán Benítez cserére szánta el magát: Kewell helyett Babelt dobta csatába. Bő negyedórával a vége előtt Crouch is pályára került: a nem sok vizet zavaró Kuytot váltotta.

Hosszú idő után adódott ismét gólszerzési lehetőség a Liverpool előtt: Brown rosszul kifejelt labdáját Babel zúzta vissza, azonban a labda néhány centiméterrel elkerülte a bal alsó sarkot. Azonnal reagált a MU: egy villámgyors, precízen kivitelezett kontratámadás után Ronaldo zseniális labdát tálalt Rooney elé, aki „ezerszázalékos” ziccerben a kapu mellé durrantott.

A hajrában mindent megpróbált a Liverpool, azonban mind nyomasztóbb fölénye dacára képtelen volt begyötörni az egyenlítő gólt, így egyrészt Rafa Benítez továbbra is nyeretlen a Manchester United ellen, ami azonban valószínűleg jobban fáj a Mersey-partiak híveinek: a „Pool az elmúlt évekhez hasonlóan megint kezd leszakadni az éllovasoktól a bajnoki címért folytatott versenyfutásban.

Premier League, 18. forduló:

Liverpool – Manchester United 0-1 (0-1)

gól: Tévez (43.)

Mindent megúszott a Roma Torinóban

A Serie A 16. fordulójában a rangsorban második AS Roma, csakúgy mint egy hete a Livorno ellen, a Torino otthonában is csak egy pontot gyűjtött, igaz, ez is inkább a Farkasokra nézve hízelgő. A bajnokság során eddig mindössze két győzelemmel rendelkező hazaiak ugyanis számtalan ziccert kidolgoztak a takaréklángon égő fővárosiak ellen, de már-már hihetetlen módon egyet sem tudtak gólra váltani.

Az első nagyobb helyzetet Zanetti a 16. percben ügyes kényszerítő után bombázta az oldalhálóba, Barone lövése szintén ott kötött ki, Di Michele pedig négy méterről, saját csapattársától, Rosinától zavarva csak a kapufáját találta el az üres kapunak. 

A 48. percben Di Michele már pontosabb volt, egy szöglet után közelről a léc alá fejelt, a bíró azonban les miatt nem adta meg a gólt. Egy perc múlva  Di Michele középre lőtt labdája a kapu torkában álló Dellafiore lábáról perdült a keresztléc fölé. Ezt egy újabb torinói kapufa követte, Bjelanovic felhőfejesét tolta a lécre Doni. 

A 73. percben Barona lőtt kevéssel mellé, majd Di Michele cselezte át magát a komplett Roma-védelmén, végül azonban Doniban püffölte a labdát. A 78. percben kivételesen a Roma is gólt szerezhetett volna, de a kihagyott helyzetek bosszúja helyett Mexes fejesét kinyújtózkodta Sereni.

A 90. percben a Torino emberhátrányba került, a nagy hajrá elmaradt, a vége így gólnélküli döntetlen lett, amellyel – különböző okokból – egyik csapat sem lehet különösebben elégedett.

Serie A, 16. forduló:

Torino – AS Roma 0-0

kiállítva:  Comotto (90., Torino)

Atalanta – Palermo 1-3 (0-2)

gól: Amauri (62., öngól), illetve Cavani (13.), Langella (35. öngól), Amauri (54.)

Empoli – Genoa 1-1 (1-0)

gól: Giovinco (45.), illetve Masiello (86.)

Parma – Reggina 3-0 (1-0)

gól: Corradi (26.), Pisanu (49.), Paci (66.)

Sampdoria – Fiorentina 2-2 (1-1)

gól: Gastaldello (18.), Cassano (69.), illetve Mutu (39.), Donadel (57.)

Siena – Napoli 1-1 ((0-0)

gól: Frick (63.), illetve Bogliacino (64.)

Comments are closed.