Forrás: Híradó

Újabb intifádával fenyeget a Hamász

2007. december 15. 17:56

Az Ahmed Jaszin sejk által 1987-ben alapított mozgalom alapokmánya nem ismeri el Izrael létét

Újabb Izrael-ellenes felkelés kirobbantásával fenyegetőzött a Hamász legfőbb vezetője szombaton, azon az ünnepi nagygyűlésen, amelyet a palesztin radikális szervezet alapításának 20. évfordulóján tartottak Gáza városában.

„Népünk képes megindítani egy harmadik és egy negyedik intifádát is” – hangoztatta Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője a demonstráció résztvevőihez intézett üzenetben, amelyet még pénteken rögzítettek a szíriai fővárosban. (Szavaival az 1987-ben, illetve 2000-ben kirobbantott első és második palesztin felkelésre utalt.)

Gáza főterét zöld Hamász-lobogók tengere borította, a 250 ezer fősre becsült tömegben az iszlám ellenállási mozgalom fegyveres szárnya, az Ezzedin el-Kasszám Brigádok több tucat álarcos harcosa vigyázott a rendre. Közülük néhányan azoknak a Kasszám-rakétáknak a másait tartották a vállukon, amelyeket Izrael területére lőnek ki rendszeresen a szervezet hívei.

Iszmáil Haníje, a Hamász gázai vezetője beszédében azt mondta: a mozgalom népszerűsége az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni elfoglalt álláspontjuk miatt növekszik. „A mai nap a dzsihád (a szent háború), az ellenállás és a felkelés napja – mondta Haníje. – Aki elkötelezett marad népe változatlan jogai iránt, aki Amerika és a cionista megszállás (Izrael) ellen lép fel, annak egyre nagyobb lesz a támogatottsága. S ez a Hamász.”

Az Ahmed Jaszin sejk által 1987-ben alapított mozgalom alapokmánya nem ismeri el Izrael létét, és Izrael állam eltörlésére szólít fel. Nem utolsósorban emiatt feszül súlyos ellentét a Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette világi Fatah mozgalom között, amely – a november végi annapolisi Közel-Kelet-konferencián született megegyezés alapján – újrakezdte béketárgyalásait az izraeli kormánnyal. A szombati Hamász-nagygyűlés szónokai mögött, az egyik ház falán hatalmas felirat látszott, amely három nyelven is hirdette: „Nem ismerjük el Izraelt”.

A Hamász idén júniusban véres testvérharcban kiszorította a Fatah fegyveres erőit a 1,5 millió palesztin által lakott Gázai övezetből. Hatalomátvétele óta a mostani volt a Hamász legjelentősebb gázai erődemonstrációja.

A mozgalom egyik magas rangú vezetője és volt minisztere, Szaíd Sziam a francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy tömegmegmozdulásuk „válasz mindazoknak, akik a Hamász térvesztéséről beszélnek”. Mahmúd Zahar, a Hamász egy másik neves személyisége úgy nyilatkozott: „Azt üzenjük a világnak, hogy a mozgalmunkat nem lehet lerombolni.”

MTI

Comments are closed.