Forrás: Index

Újabb Izrael-ellenes felkelés kirobbantásával fenyegetőzött a Hamász vezetője, Kaled Mesal szombaton, azon az ünnepi nagygyűlésen, amit a szélsőséges palesztin szervezet alapításának 20. évfordulóján tartottak Gázavárosban.

„Népünk képes megindítani egy harmadik és egy negyedik intifádát is” – fenyegetőzött a Hamász damaszkuszi száműzetésben élő vezetője a demonstráció résztvevőihez intézett üzenetben, amelyet még pénteken rögzítettek a szíriai fővárosban.

Gáza főterét tengernyi zöld Hamász-lobogó borította, a 250 ezer fősre becsült tömegben a mozgalom fegyveres szárnyának álarcos harcosai vigyáztak a rendre.

Iszmail Hanije, a szervezet Gázában élő vezetője arról beszélt, hogy a Hamász egyre erősödik, amit az Egyesült Államokkal és Izraellel való szembenállásukkal magyarázott, írja a Reuters. „A mai nap a dzsihád napja, az ellenállásé és a felkelésé” – szónokolta Hanije a tömegnek. „Azok, akik elkötelezettek maradnak népük jogai mellett, és akik ellenségnek tekintik Amerikát és a zsidó államot, népszerűvé válnak.”

Az ünnepi nagygyűlést ugyanazon a helyen tartották, ahol a Fatah hét támogatóját lőtték le múlt hónapban, mikor Jasszer Arafat halálának ötödik évfordulójára emlékeztek. A Hamász szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök, a rivális Fatah vezetője betiltotta, hogy a Hamász hasonló megmozdulásokat tartson Ciszjordániában.

Mesal emellett azt állítja, hogy a Nyugat támogatását élvező Abbász mögött nem áll a palesztin nép. Az Annapolisban kezdődött izraeli-palesztin tárgyalásokról is úgy vélekedik, hogy semmiféle eredményt nem fognak hozni.

Comments are closed.