Forrás: BPI

A sínai misszió

A legnagyobb elismeréssel beszélt a Sínai-félszigeten szolgálatot teljesítő magyar katonai-rendőri kontingens szerepvállalásáról és teljesítményéről Normand L. St.Pierre, a békefenntartó misszió kairói képviseletének főigazgatója, aki szerdán fogadta hivatalában Vadai Ágnest, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát.

St.Pierre tájékoztatta az államtitkár asszonyt a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) békefenntartó misszió mindennapjairól, időszerű feladatairól és a szolgálat tapasztalatairól. Vadai Ágnes hangsúlyozta a sínai misszió fontosságát Magyarország számára, biztosította tárgyalópartnerét a magyar szerepvállalás folytatásáról.

Az MFO helyzetéről szólva a főigazgató kiemelte, hogy a Sínai-félszigeten 2006 áprilisa óta nem történt terrorcselekmény. A misszió szerepvállalása változik a közel-keleti helyzettől függően, leginkább a határon túl fekvő Gázai övezetben zajló események függvényében. Annak a véleményének adott hangot, hogy az izraeli hadsereg még George Bush amerikai elnök januári izraeli látogatása előtt átfogóbb hadműveletet indít az övezetben, felszámolja a fegyveres gócpontokat és a fegyverraktárakat, majd kivonul. St.Pierre szerint ez esetben ismét menekültáradat tódulhat a Sínai-félsziget felé, ami újabb kihívások elé állítaná az MFO-t.

Vadai Ágnes felkereste az MFO északi, el-gorai táborát, ahol 27 magyar katona teljesít szolgálatot. Selmeczi Attila alezredes, az MFO magyar kontingensének leköszönő parancsnoka tájékoztatta az államtitkárt a tábor életéről. Mint elmondta, hogy a közelmúltban több támadás is érte az MFO katonáit, ezért szigorítani kellett a biztonsági előírásokat, korlátozásokat vezettek be a határ menti út használatára. Az alezredes szerint nem ritka, hogy az egyiptomi oldalról kábítószert és fegyvert csempésznek Gázába, onnan pedig szélsőségesek szivárognak egyiptomi területekre.

Vadai Ágnes az északi táborban tárgyalt Ludvig Ssen dandártábornokkal, az el-gorai tábor parancsnokával. Az államtitkár asszony az MTI-nek azt mondta, hogy Ssen is nagyon elégedett a magyar katonákkal, és ugyancsak pozitívnak találta a magyar kontingensben, hogy idősebb, érettebb katonák vannak jelen, és éppen ezért nincsenek fegyelmezési problémák. A tábornok ugyanakkor felvetette, hogy a magyar katonák idegennyelv-ismerete javításra szorul.

A táborban teljesítő magyar katonák azt kérték Vadai Ágnestől, hogy a honvédség biztosítson számukra megfelelő golyóálló sisakokat, mert a jelenlegi fejvédő felszerelés elviselhetetlen a melegben.

MTI

Comments are closed.