Forrás: Híradó

Csütörtöktől vasárnapig Debrecenre figyel Európa

2007. december 13. 09:55

25 méteren 11. alkalommal találkoznak a kontinens legjobb úszói

A délelőtti és a koraesti eseményekről a Magyar Televízió és a hirado.hu élő közvetítésben számol be!

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Világszínvonalú sportuszoda épült Debrecenben

A Debreceni Sportuszoda Magyarország egyik legmodernebb sportlétesítménye. A 2006. évben átadott komplexumban az 50 méteres versenymedence mellett 25 méteres edzőmedence, tanmedence, jacuzzi, finn szauna és termálvizes kültéri medence is található. A létesítmény különlegessége, hogy 50 méteres versenymedencéje egy elhúzható fal segítségével 25 vagy 33 méteressé is átalakítható, amely rövidpályás úszóversenyek megrendezését is lehetővé teszi.

Az uszoda kiválóan alkalmas úszó-, és szinkronúszóversenyek, vízilabdakupák megrendezésére, valamint ideális helyszínt biztosít edzőtáborokhoz is.

Az ötszörös olimpiai bajnok úszónő, Egerszegi Krisztina közreműködésével 2006 októberében átadott uszoda többek között már olyan színvonalas eseményeknek volt házigazdája, mint a Rövidpályás Úszó Országos Bajnokság, vagy az olimpiai bajnok címvédő magyar válogatott győzelmével záródó, nemzetközi vízilabdatorna. A vizes sportok szerelmesei számára jó hír: 2007 novemberében az úszó országos bajnokságot követően, december 13-16. között itt rendezik meg a 11. Rövidpályás Úszó Európa-bajnokságot.

Elérhetőségek:Cím: 4028 Debrecen, Zákány u.

Tel.: +36 52 506-676

E-mail: [email protected]

Web: www.sportuszoda.hu

Elégedett LEN-elnök

Bartolo Consolo, az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke annak a meggyőződésének adott hangot a debreceni rövidpályás Európa-bajnokság nyitó sajtótájékoztatóján, hogy sikeres lesz az esemény, már csak azért is, mert – mint mondta – a szerdáig tapasztaltak alapján igencsak felkészültek a szervezők.

Az elnök köszöntőjében nem felejtette el megemlíteni, hogy a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) idén ünnepli százéves fennállását.

Sven Folvik, a LEN főtitkára hozzátette, az idei Eb-n az UNICEF-fel karöltve korteskednek a világ hátrányos helyzetben élő lakosságáért, ennek apropóján köszöntötte a nemrég UNICEF-nagyköveti kinevezést kapott olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnest. Kovács mellett egy másik világsztár, a 100 m gyorson nemrég világcsúcsot úszó Stefan Nystrand svéd sprinter is jelen volt a sajtótájékoztatón, aki rendkívül pozitívan nyilatkozott a Debreceni Sportuszoda adottságairól.

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy a rövidpályás Európa-bajnokság sikeres megrendezésével jó helyre kerül fel Debrecen az európai úszótérképre, egyúttal jelentős fejlődésnek indul városban a sportág. Gyárfás Tamás a rövid pályához alkalmazkodva stílszerűen röviden köszöntötte az egybegyűlteket.

Bartolo Consolo azzal búcsúzott, hogy a verseny zárónapjára, vasárnap 15 órára ismét meghívta a média képviselőit, akkor jelenti be ugyanis a szövetség vezetősége a következő évek világeseményeinek helyszíneit.

Az Eb műsora (zárójelben a magyar indulókkal):

csütörtök:

20 magyar a nyitónapon, Takács továbbjutása >>>

Cseh legjobb idővel döntős, Kovács továbbjutott >>>

előfutamok: férfi 50 m gyors (Takács), női 50 m mell (Kovács Á., Bor), férfi 200 m vegyes (Cseh), női 100 m hát (Szepesi, Szekeres), férfi 200 m hát (Balog, Nagy), férfi 100 m pillangó (Bordás, Hős), női 200 m pillangó (Boulsevicz, Kovács E.), férfi 100 m mell (Bodor, Gyurta), női 200 m vegyes (Verrasztó, Hosszú), férfi 400 m gyors (Kis, Verrasztó), női 100 m gyors (Tompa, Mutina), férfi 4×50 m vegyesváltó

döntők (8): férfi 400 m gyors, férfi 200 m hát, női 200 m vegyes, női 200 m pillangó, férfi 200 m vegyes, férfi 50 m gyors, női 50 m mell, férfi 4x50m vegyesváltó

péntek:

előfutamok: férfi 50 m hát, női 50 m pillangó (Bordás, Dara), férfi 400 m vegyes (Cseh, Kis), női 100 m vegyes (Verrasztó, Hosszú), női 200 m mell (Kovács E., Bor), férfi 100 m gyors (Takács), női 4×50 m gyorsváltó, női 800 m gyors (lassú futamok: Nagy, Szeder)

döntők (10): női 800 m gyors (gyorsfutam), férfi 400 m vegyes, női 200 m mell, férfi 100 m mell, női 100 m gyors, női 100 m hát, férfi 100 m pillangó, női 50 m pillangó, férfi 50 m hát, női 4×50 m gyorsváltó

szombat:

előfutamok: női 50 m hát (Szepesi, Szekeres), férfi 50 m mell (Flaskay, Bodor), női 400 m gyors (Mutina, Nagy), férfi 100 m hát (Balog), női 100 m mell (Kovács Á., Bor), férfi 100 m vegyes (Bordás, Nagy), női 100 m pillangó (Kovács E., Dara), férfi 200 m pillangó (Cseh), női 4×50 m vegyesváltó (Szepesi, Kovács Á., Bordás, Verrasztó), férfi 1500 m gyors (lassú futamok)

döntők (8): férfi 1500 m gyors (gyorsfutam: Kis, Verrasztó), női 400 m gyors, női 100 m vegyes, férfi 200 m pillangó, férfi 100 m gyors, női 50 m hát, férfi 50 m mell, női 4×50 m vegyesváltó

vasárnap:

előfutamok: női 50 m gyors (Tompa), férfi 50 m pillangó (Takács, Hős), női 400 m vegyes (Hosszú, Jakabos), férfi 200 m mell (Gyurta, Molnár), női 200 m gyors (Verrasztó, Mutina), férfi 200 m gyors (Kis), női 200 m hát (Szepesi, Szekeres), férfi 4×50 m gyorsváltó

döntők (12): női 400 m vegyes, férfi 200 m mell, női 200 m gyors, férfi 100 m vegyes, női 100 m mell, férfi 200 m gyors, női 100 m pillangó, férfi 100 m hát, női 200 m hát, férfi 50 m pillangó, női 50 m gyors, férfi 4×50 m gyorsváltó

Csütörtöktől vasárnapig a 11. rövidpályás Európa-bajnokság keretében Debrecenben mérik össze tudásukat a kontinens „kurta” távon, vagyis 25 méteres medencében legkiválóbb úszói, köztük 27 magyar.

A 12 férfi és 15 női versenyző alkotta hazai különítmény a cívisváros új, tavaly októberben átadott – egy elhúzható fal segítségével 25 méteressé átalakítható – 50-es uszodájában igyekszik szaporítani a műfaj eddigi magyar sikereit, amelyekből akad jócskán, noha a piros-fehér-zöld színek képviselői csak a kétezres évek elejétől váltak igazán rendszeres szereplőivé a rövidpályás Eb-knek. Viszont a bő fél évtized alatt is számos diadal született, aminek „fémes” bizonyítéka az eddig megszerzett 31 érem, közte 14 arany.

Minden esély megvan rá, hogy meglegyen a tizenötödik – de tán még a tizenhetedik is – a hajdúsági fővárosban, ha a legfőbb magyar remények hordozói azt nyújtják, amire képesek. Jelesül akár három Európa-bajnoki titulus is hazai versenyzőé lehet, amennyiben Cseh László és Gyurta Dániel klasszisához méltóan teljesít, ahogyan azt már a múltban és rövidpályán is megtette. Előbbi, a Kőbánya SC elsősorban vegyesúszásban klasszis reprezentánsa vezeti a honi örökrangsort hat elsőségével, amihez három második és két harmadik helyezés is járul, utóbbi, a Jövő SC-II. kerület kiválósága pedig éppen tavaly decemberben lett életében először – de bizonyára nem utoljára – Európa-bajnok 25 méteren, 200 m mellen. Rajtuk kívül – könnyen medált is érő – kellemes meglepetéssel rukkolhat ki a hátúszó-specialista Szepesi Nikolett, a vegyesen és gyorson mind nagyszerűbb Verrasztó Evelyn, de ott lehet a végelszámolásnál a pillangózó – s „röviden” korábban Eb-aranyig is jutott – Boulsevicz Beatrix, továbbá a „kis-vegyesúszásban” bronzérmet már kiharcolt Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is. Noha a doppingminta-vételi hercehurca miatt a felkészülését illetően ezúttal messze nem tökéletes Kovács Ágnestől a dobogó most kivételes bravúrnak számítana, a mellúszó olimpiai bajnoknőt azonban – éppen, mert hatalmas küzdő – eleve leírni hiba, sőt egyenesen dőreség lenne.

Az Eb-n amúgy 39 országból (benne Dánia autonóm területéről, a Feröer-szigetekről) állnak rajthoz úszók – a szervezőbizottság adatai szerint 218 nő és 252 férfi -, együttesen 470-en, összességében nyolccal kevesebben, mint 2006-ban, Helsinkiben. Viszont az idén hárommal több nemzet nevezett a tavalyinál, ami részvételi csúcs a rövidpályás kontinensviadalok históriájában. A legnépesebb csapatot a franciák küldik (41 fő), a sorban őket a britek (30), a magyarokat „másoló” oroszok (27), a németek (26) és a svájciak (25) követik.

A debreceniek felkészülten várják a rekordmezőnyt, s a kísérőkkel, edzőkkel, szakvezetőkkel, mindenféle hivatalos emberrel együtt 1600 fősre duzzadó akkreditált vendégsereget. A bő 200 ezres lélekszámával második legnagyobb magyar város szeretne nagyon jó gazdája lenni a kontinensvetélkedőnek, amihez nemcsak az önbizalom, hanem a kellő rutin is adott, hiszen 2001 óta ez a 12. nemzetközi verseny – világ- vagy Európa-bajnokság – Debrecenben. Ráadásul egy különleges sorozat „záródarabja” a hajdúságiaké, ugyanis a budapesti 2005-ös ifjúsági és 2006-os felnőtt Eb után 2007-ben sorozatban egy harmadik magyarországi csúcsvetélkedőnek adnak otthont, éppen abban az esztendőben, amikor fennállásának századik születésnapját ünnepli a Magyar Úszó Szövetség.

A debreceni rövidpályás úszó-Eb 34 egyéni és 4 váltószám alkotta programja mind a négy nap délelőtt 9 órakor az előfutamokkal kezdődik, s ugyancsak egységesen 16:15 órától zajlanak a döntők, illetve elődöntők.

A délelőtti és a koraesti eseményekről a Magyar Televízió és a hirado.hu élő közvetítésben számol be!

A selejtezőkben országonként négyen indulhatnak, közülük viszont már csak a legjobb kettő folytathatja az elődöntőben, még akkor is, ha esetleg időeredményük alapján többen kvalifikálnák magukat a legjobb 16-ba egy nemzetből.

Magyar résztvevője az egyéni számok közül csak a férfi 50 m-es hátúszásnak nem lesz, a többiben egy, de inkább két hazai versenyző próbál szerencsét, a négy staféta közül ugyanakkor csak egyben, a női 4×50 méteres vegyesváltóban indul hazai négyes is.

A magyar Eb-résztvevők:férfiak (12): Balog Gábor, Bodor Richárd, Bordás Péter, Cseh László, Flaskay Mihály, Gyurta Dániel, Hős Péter, Kis Gergő, Molnár Ákos, Nagy Péter, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid

nők (15): Bor Katalin, Bordás Beatrix, Boulsevicz Beatrix, Dara Eszter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kovács Ágnes, Kovács Emese, Mutina Ágnes, Nagy Réka, Szeder Fanni, Szekeres Dorina, Szepesi Nikolett, Tompa Orsolya, Verrasztó Evelyn

A nevezett 39 ország: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Feröer-szigetek, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Izrael, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, MAGYARORSZÁG, Montenegró, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Örményország, Portugália, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Svájc, Svédország, Törökország, Ukrajna

Eddig 31 magyar érem született

Tavaly ilyenkor az eddigi tízből a negyedik legeredményesebb rövidpályás Európa-bajnokságukat zárták Helsinkiben a magyar úszók, akiknek a 2 arany, 3 ezüst és 1 bronz alkotta készleténél csupán 2005-ben, Triesztben (4 arany, 1 bronz), 2002-ben Riesában (3, 2, 3) és 2003-ban, Dublinban (3, 0, 1) sikerült értékesebb kollekciót gyűjteniük. A darabszámot illetően pedig csak egyszer, az öt évvel korábbi, nyolc érmet hozó németországi kontinensviadalon született a finnországi hatnál több magyar medál.

A helsinki csúcsviadalon kiérdemelt egy aranyával és két ezüstjével a válogatott legeredményesebbje, Cseh László megelőzte a hazai úszók örökranglistáján addig éllovas, időközben már visszavonult Risztov Évát, aki a 25 méteres medencékben rendezett Eb-ken hatszor volt első, egyszer-egyszer pedig második és harmadik. A Kőbánya SC klasszisa a finn fővárosban 200 m vegyesen aratott győzelmével szintén fél tucatra emelte aranyérmei számát, két második helyével (400 m vegyes, 200 m pillangó) pedig abszolút elsővé lépett elő, hiszen idei, debreceni fellépése előtt – 6, 3, 2 a medálmutatója. Gyurta Dániel 200 m mellen aratott befejező napi helsinki sikerével a 14. magyar rövidpályás Eb-arany gazdája lett, egyszersmind ő növelte 31 darabosra az összmedálgyűjteményt (14, 9, 8). Egy második hellyel gyarapította a készletet Boulsevicz Beatrix (200 m pillangó), s egy harmadikkal Kerékjártó Tamás (200 m vegyes), előbbi Debrecenben is ott lesz, utóbbi viszont betegség miatt nem. A 2006-os mérleghez tartozik még, hogy a magyar válogatott tagjai – túl a hat érmen – kilenc országos csúcsot is úsztak. A 11. Eb-től Kiss László szövetségi kapitány legalább hét érmet vár, és némi túlteljesítés esetén akár a 40. medál is megszülethet Debrecenben.

Az eddigi „mérlegkészítők” névsora, vagyis az állás a 2007-es, debreceni rövidpályás Európa-bajnokság előtt:

arany ezüst bronz

Cseh László 6 3 2

Risztov Éva 6 1 1

Boulsevicz Beatrix 1 1 –

Gyurta Dániel 1 – –

Kovács Ágnes – 3 1

Kerékjártó Tamás – 1 1

Bodor Richárd – – 1

Hosszú Katinka – – 1

Jakabos Zsuzsanna – – 1

Összesen: 14 arany, 9 bronz, 8 ezüst

A pénzek

A dicsőségen túl azért is érdemes jól úszni Debrecenben, a 11. rövidpályás Európa-bajnokságon, mert a LEN, a kontinentális szövetség összesen 35 ezer euróval jutalmazza a legkiválóbbakat.

A világcsúcsokhoz viszonyított legjobb eredmények birtokosainak rangsorában mind a női, mind a férfi győztes 5 ezer eurót kap, a másodikaknak 3, a harmadik helyezetteknek pedig 2 ezer dukál fejenként. A 4-7. helyen végzők mindegyike 1500 euróra számíthat.

Az Omega cég világhírű időmérőinek egyik értékes példányával jutalmazza a nap legjobb eredményét mind a négy napon. Az újságírók szavazatai alapján megválasztják az Év újoncát is, és az első mindkét nemnél 1500 euróval gazdagodik.

Comments are closed.