Forrás: Index

Kvázi ártatlannak ítélte a tizenharmadik kerületi MSZP Etikai és Egyeztető Bizottsága Döry Miklóst, aki a Fidesz és az SZDSZ szerint zsidózott a XIII. kerületi önkormányzati testület ülésén. Az etikai bizottság szerint azonban nem antiszemita kijelentésről van szó. Emlékeztetőül: amikor a kettős, izraeli-magyar állampolgárságú, Izraelből vagy nyolc éve hazatelepült ellenzéki képviselő, Szabó György azt fejtegette, hogy a kormányprogram 9,5 millió koldus országává teszi Magyarországot, akkor Döry tulajdonképpen azt ajánlotta neki, hogy a határokon kívül tágasabb. (Ellenérdekelt politikai erők ezt egybecsengően úgy interpretálták, hogy Döry hazaküldte Izraelbe Szabót.)

Egyes vélemények szerint az etikai bizottság döntése többé-kevésbé borítékolható volt, hisz míg a fideszesek és a szabad demokraták karöltve követelték, hogy Döry mondjon le kerületi képviselői mandátumáról, a helyi MSZP szinte semmilyen szankciót nem tartott szükségesnek. Tény, a kerületi szocialisták bocsánatot kértek Szabótól a szerencsétlen mondat miatt, illetve kijelentették, hogy az MSZP nem nézi, ki honnan jött, és hová tart. A továbbiakban a kerületi szocialisták mosták kezüket, pontosabban mosták volna. Ám a budapesti pártszervezet elnöksége nem hagyta annyiban az ügyet, s felszólította angyalfölid-újlipotvárosi elvtársait, hogy citálják Döryt az etikai bizottság elé.

Persze az is igaz, hogy kezdetben a fővárosi vezérkar sem akart egységesen torolni, Burány Sándor budapesti elnök még azt nyilatkozta, hogy egyetért a kerületiek bocsánatkérésével, de azt túl erős retorziónak tartaná, ha Döryt mandátuma visszaadására kényszerítenék. Ekkor állt sorompóba Steiner Pál, a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője, s kijelentette, hogy nem szabad elkenni az ügyet, ha kódolatlan, ha kódolt antiszemitizmusról van szó.

A XIII. kerületi etikai bizottság vizsgálódni is kezdett, és megállapította, hogy minden rendben van. A szabályok szerint a grémium egyébként három verdiktet hozhat: semmisnek ítéli az ügyet, figyelmeztetésben részesíti a delikvenst, illetve megrovásban részesíti a bűnöst. Gyakorlatilag a két elmarasztaló ítélet sem több egy enyje-bejnyénél, de megrovás esetén legalább azt kommunikálhatnák a szocialisták, hogy a lehető legsúlyosabb büntetést szabták ki Döryre.

Akire egyébként ez egyes MSZP-s vélekedések szerint bőven rá is férne, hiszen nem ez volt képviselő egyetlen rasszista színezetű megnyilvánulása. Korábban például a közbiztonság kapcsán féldeciző portugálokról (értsd: romákról), egy óvoda kapcsán pedig ruhalopó kisebbségről (lásd: cigányokról) elmélkedett.

Mindenesetre a labda most ismét a budapesti elnökség térfelén pattog, hiszen a testület kezdeményezte az etikai eljárást. Burány Sándor az MSZP fővárosi elnöke nem tervezi, hogy másodfok (budapesti etikai bizottság) elé vigye az ügyet, amelyet egyébként nemcsak a kerületi etikai bizottság, de a küldöttgyűlés is megtárgyalt.

Comments are closed.