Forrás: Híradó

Tűrhetetlennek tartja a roma kisebbség megfélemlítését a főbíró

2007. december 12. 11:27

Lomnici Zoltán a közösségeket ért sérelem hatékonyabb jogi szabályozása érdekében az Országgyűlés igazságügyi bizottságához fordult

Lomnici Zoltán – Sólyom László köztársasági elnökhöz hasonlóan – levélben válaszolt a kisebbségi ombudsmannak, aki arra kérte a közjogi méltóságokat, hogy fejtsék ki álláspontjukat a Magyar Gárdával kapcsolatban.

Elfogadhatatlannak tartom a roma kisebbség megfélemlítését és megbélyegzését célzó cselekedeteket – írta Kállai Ernő felkérésére válaszolva Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerdán.

Magam is vallom, hogy a szélsőséges nézetekkel, megnyilvánulásokkal és cselekedetekkel szemben a társadalmi összefogás a legfontosabb, mert a gyűlöletre nem lehet a jövőt építeni – fogalmazott levelében a főbíró.

Lomnici Zoltán többször is kifejtette, hogy alkotmányellenes és számára elfogadhatatlan az emberek nem, faj, felekezet szerinti hátrányos megkülönböztetése.

Lomnici Zoltán kiemelte: rendkívül fontosnak tartja, hogy az állampolgárok alapvető jogait védő rendelkezések a bíróságok és más hatóságok eljárásában maradéktalanul érvényesüljenek és meggyőződése, hogy a magyar bíróságok ennek megfelelő gyakorlatot folytatnak. Az ítélkezési tapasztalatok alapján úgy tűnik azonban, hogy a jogellenes, alkotmánysértő cselekmények polgári jogi eszköztárát indokolt áttekinteni – tette hozzá.

A közösségek méltóságát súlyosan sértő megnyilvánulások ellen hatékonyabb jogi szabályozásra lenne szükség – szögezte le a Legfelsőbb Bíróság vezetője, aki erről szóló kezdeményezését eljuttatta az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának elnökéhez. Másfél éve az Alkotmánybírósághoz (Ab) is beadvánnyal fordult az emberi méltósághoz való jog és a szabad véleménynyilvánításhoz való jog együttes értelmezése érdekében. Ez ügyben az Ab még nem hozta meg döntését.

Úgy vélem a rasszizmus, az antiszemitizmus, az emberek nem, faj, felekezet szerinti hátrányos megkülönböztetése ellen fel kell emelni a szavunkat, de legalább ennyire fontos, hogy konkrét lépések is történjenek – fogalmazott levelében Lomnici Zoltán. Hozzáfűzte: kezdeményezései ezt a célt szolgálták.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.