Forrás: Index

„A Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt” – írta a köztársasági elnök a Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak címzett keddi válaszlevelében. „Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak, olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását” – fogalmazott Sólyom László.

Kállai Ernő az MTI-nek vasárnap azt mondta, levélben valamennyi közjogi méltóságot megkereste azzal, hogy fejtse ki álláspontját a Magyar Gárdáról. Kállai Ernő és Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, valamint Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos mélységes megdöbbenésének adott hangot a magyarországi rasszizmus felerősödése miatt hétfői közös nyilatkozatában. Budai Bernadett kormányszóvivő vasárnap azt mondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a leghatározottabban elítéli a Magyar Gárda szélsőséges szervezet vasárnapi demonstrációját.

Az államfő keddi válaszlevelében kiemelte: „ombudsmantársaival együtt hozott állásfoglalásuk olyan időben született, amikor a magyarországi radikális jobb látványos és botrányos megmozdulásokkal jelent meg a közéletben”. Hozzátette: a radikális jobboldal az antiszemitizmus mellett Magyarországon sajátos vonásként cigányellenes is.

Sólyom László szerint 2007 nyarán a szélsőjobb rátalált arra a megjelenési formára, amely tartósan óriási médiaérdeklődést biztosíthat neki: egyenruhás szervezetet alapított, és az avatási ceremóniákat legutóbb már fenyegető felvonulás követte. Az államfő leszögezte: szeptember 10-i országgyűlési beszédében egyértelművé tette, hogy a radikális jobboldal eszméi és tettei elfogadhatatlanok és veszélyesek, mivel ideológiává és programmá teszik az emberek közötti megkülönböztetést és szemben állnak az emberi méltóság alapeszméjével.

„Egyetlen jóakaratú ember sem tűrheti az emberi méltóság megsértését és egyenlő méltóságunk megkérdőjelezését. Ki kell fejeznünk tehát szolidaritásunkat” – olvasható az államfő levelében.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a december 9-i tatárszentgyörgyi felvonuláson a Jobbik egyik szónoka negatív tulajdonságokat etnikai, faji vagy biológiai meghatározottsággal kötött össze. „Az ilyen gondolatokat, amelyek a náci ideológiának is részei voltak, a leghatározottabban visszautasítom” – írta.

Az államfő levelében kitért arra is, hogy a közelmúltban folytatott megbeszélést a kisebbségi ombudsmannal, és a találkozón egyetértettek abban: a cigányságnak mindenekelőtt iskoláztatásra van szüksége. „Fontosak és adott esetben szükségesek a tiltakozások a megengedhetetlen eszmékkel szemben. Támogatom biztos urat erőfeszítéseiben, hiszen demokratikus államunk alapja a jogok érvényesítése és védelme, mindenki szabadságának biztosítása. De éppen így számíthat rám a cigányság társadalmi helyzetének megoldását célzó lépésekben is” – írta Sólyom László Kállai Ernőnek.

A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja vasárnap délután felvonulást tartott a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. A szervezet vezetői több sajtónyilatkozatban jelezték, hogy a demonstrációval a „cigánybűnözésre” akarják felhívni a figyelmet.

One Response to “Sólyom elítéli a Magyar Gárdát”

  1. barat

    Honnan tudja az ombudsman hogy a cigányságnak mire van szüksége? Talán jó lenne, ha nem az ombudsmant hanem a cigányszervezeteket kérdeznék meg.
    Ugyanis ők közelebb állnak a cigányság problémáihoz, mint bárki más.
    Miért nem jelenti fel közjogi méltóságunk a Magyar Gárdát és kéri a Biróságtól annak megszüntetését, ha valóban bántja erkölcsi érzékét?
    Sajnos egy sor kérdésem még lenne, de ez a lap csak költői kérdések felvetését teszi lehetővé.