Forrás: Híradó

“Rutinszerű művelet” – Izraeli harckocsik a Gázai övezetben

2007. december 11. 18:14

Hét halottja és legkevesebb 15 sebesültje van az összecsapásoknak

Az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin szervezet hat tagja halt meg kedden a Gázai övezetben a térségre mért izraeli csapásokban, s közülük öt aközben, hogy mintegy harminc izraeli harckocsi és buldózer hatolt be kedden az övezetbe déli irányból – közölték izraeli és palesztin források. Az övezetet ellenőrző iszlamista Hamász mozgalom egyik fegyverese az ütközetben elszenvedett sebeibe halt bele kórházba szállítása után.

A támadásban összesen 15 palesztin, köztük legkevesebb hét fegyveres sebesült meg.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint “a terrorista infrastruktúra elleni rutinszerű műveletről” van szó. A Rafah és Hán-Júnisz térségében zajlott katonai művelet során összetűzésbe kerültek Hamász-fegyveresekkel is, és a helyi lakosok elmondása szerint őrizetbe vettek mintegy hatvan embert.

A páncélosok körülbelül két kilométer mélyen nyomultak be a Gázai övezet területére. Ez az elmúlt hónapok legnagyobb izraeli behatolása a palesztin autonóm terület déli részébe.

Palesztin források szerint előzőleg, keddre virradóra izraeli támadásban életét vesztette az Iszlám Dzsihád egyik tagja, három társa pedig megsebesült a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanún közelében.

Az izraeli hadsereg szóvivője két izraeli légicsapásról számolt be, amelyet Hán-Júnisz térségében hajtottak végre kedd hajnalban izraeli katonákat megközelítő palesztin fegyveresek ellen. A pilóták elmondása szerint a célba vett palesztinokat “eltalálták” – tette hozzá a szóvivő, de részletekbe nem bocsátkozott.

A Hamász eközben bejelentette, hogy fegyveresei megtámadták izraeli katonák két csoportját a térség északi részén. Áldozatokról nem érkezett hír.

A legutóbbi ismert halálesetekkel 5971-ra emelkedett az izraeli-palesztin konfliktus halottainak száma a francia hírügynökség összesítése szerint.

Az izraeli hadsereg egy nappal azután hatolt be a Gázai övezet déli részébe, hogy Ehud Olmert izraeli miniszterelnök állhatatos “előrehaladást” ígért a végleges egyezményhez vezető “történelmi úton” a hét év után első hivatalos izraeli-palesztin béketárgyalásokon. Figyelmeztetett egyúttal arra, hogy a zsidó állam jövőjét veszélyezteti, ha Izrael megpróbálja fenntartani az ellenőrzést a palesztin területek felett.

hirado.hu / MTI

Comments are closed.