Forrás: Híradó

Menetelő gárdisták, aggódó jogvédők, romló toleranciaküszöb

2007. december 11. 08:15

A Tolerancia-nap rövid mérlege

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Műsorvezető Mészáros Antónia: – Az ügyészséghez fordultak az ombudsmanok, a Magyar Gárda hétvégi demonstrációja, továbbá azok miatt a rasszista mondatok miatt, amelyek a Jobbik honlapján szerepelnek. Minderről a parlamentben is szó esett, különösen, hogy éppen ma van a Tolerancia Napja.

Herényi Károly, frakcióvezető, Magyar Demokrata Fórum: – Egy népcsoportot, a cigányságot nem lehet rémületben tartani a saját hazájában.

Gusztos Péter, SZDSZ, Emberjogi Bizottság tagja: – Az alakulat mögött áll egy politikai párt, amely szegregálást követel, amely genetikai alapú bűnözői hajlamról beszél.

Név nélkül: – A mi frakciószövetségünk minden törvénysértés következetes jogállami keretek között történő üldözését szorgalmazza és várja el a hatóságoktól.

R.: – Ezeket a napirend előtti felszólalásokat lehetett ma hallani a Parlamentben a Magyar Gárda tatárszentgyörgyi felvonulása után. Habár nincs parlagfűszezon és árvíz sem fenyegeti a kis Pest megyei települést, a Magyar Gárda tegnap mégis megjelent Tatárszentgyörgy faluban, hogy meneteléssel nyilvánítsa ki ellenérzését az általuk cigánybűnözésnek mondott jelenséggel szemben.

Név nélkül: – A cigánybűnözés létezik.

R.: – A tatárszentgyörgyi Gárda dzsembori nem indult be könnyen. A település polgármester asszonya először engedélyezte a felvonulást, de Szili Katalin házelnök nyilatkozata után meggondolta magát, valamit állítólag félreértett, amikor először örömmel engedélyezte a demonstrációt. A gárdisták viszont élve a rendőri engedéllyel mégis odamentek. A szónoklatok után egy igazi pszichoderikus élményben lehetett része a közönségnek. Egy, a Gárda erődemonstrációjához csatlakozó roma szervezet nevében ez a fiatalember jelképesen összefogott a Gárdával. Az ombudsmani hivatalban nem a vasárnapi menetelés verte ki a biztosítékot, hanem egy bejegyzés a Jobbik honlapján. Eszerint – idézem – „a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét, amelyben a genetika is szerepet játszhat.”

Kállai Ernő, nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa: – Olyan furcsa volt, hogy el sem hittem, hogy ezt ők adták ki, én azt gondoltam először, hogy feltörték a honlapjukat.

R.: – Ezért mindhárom ombudsman összefogott és közös állásfoglalásban kérték a parlamenti pártokat és a közjogi méltóságokat, hogy most az Emberi Jogok Napján foglaljanak állást a szélsőségek ellen.

K.E.: – Illene mondani valamit minden gondolkodó, demokratikus gondolkodású embernek, és azt gondolom a közjogi méltóságoknak pedig kötelező. Én fordultam a legfőbb ügyészhez és kértem, hogy értelmezze ezeket a jelenségeket, hogy mennyire felelnek meg a jelenleg hatályos magyar jogszabályoknak.

Kumin Ferenc, kommunikációs főosztályvezető, Köztársasági Elnök Hivatala: – Sólyom László véleménye szerint káros az, hogyha ilyen demonstratív módon és ilyen megfogalmazásokban közelítenek a cigányság társadalmi problémáihoz.

R.: – A köztársasági elnök sajtófőnöke azt mondja, az ombudsmani kérést még nem dolgozták fel, az államfő viszont már szeptemberben kifejtette álláspontját, amely fent van a hivatal honlapján, és akár a hétvégi eseményekre is értelmezhető. Horváth Aladár ott volt tegnap Tatárszentgyörgyön. Szerinte a Gárda egyszerűen meglovagolja a jogos társadalmi elégedetlenségeket és szerencsétlen embereket használ arra, hogy a szélsőjobb eszméknek tömegbázit építsen.

Horváth Aladár, elnök, Roma Polgárjogi Alapítvány: Szégyen Magyarországra nézve is, és a félvilág meg van rőkönyödve azon, hogy ezeket bejegyezték, hogy ők magánhadsereget hozhatnak létre, hogy a főváros vagy bármely magyar település utcáján grasszálhatnak, fekete náci egyenruhára hajazó ruházatukban. Félelmet, riadalmat keltenek a jóérzésű polgárokban. És azt gondolom, hogy itt a legveszélyesebb dolog az, hogyha hozzászokunk ehhez.

R.: – A Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület viszont köszöni jól van, él, virul és menetel. Ígéretük szerint nem utoljára.

Az Este

Comments are closed.