Forrás: Híradó

Horváth Ágnes meggyújtotta az utolsó mécsest hanuka ünnepén

2007. december 11. 21:10

Az ünnep utolsó napján az oktatás témája került a szertartás középpontjába a tolerancia és a kirekesztés elítélése mellett

Az utolsó mécsest is meggyújtotta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Arató Gergely, az oktatási tárca politikai államtitkára hanuka ünnepén Budapesten az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, valamint a Chabad Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület által rendezett ünnepségen, ezzel jelezve az ünnep végét.

A hanuka ünnepsorozatának utolsó napján az oktatás témája került a szertartás középpontjába a tolerancia és a kirekesztés elítélése mellett. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter levélben üdvözölte a hanukát ünneplőket. Megjegyezte, hogy a rendszerváltás óta a zsidó kultúra reneszánszát éli Magyarországon, és egyre többen vállalják zsidó identitásukat. Üzenetében utalt arra, hogy a Makkabeus zsidó felkelés görög elnyomók elleni sikere – amelyre visszavezethető a hanuka ünnepe – nélkül ma valószínűleg nem létezne zsidó-keresztény kultúra.

A hanuka nyolc napján az utolsó napon kívül a mécseseket Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Steiner Pál, a fővárosi közgyűlés szocialista frakcióvezetője, Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete, Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, Tarlós István, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakcióvezetője és Eran El-Bar, a Szochnut elnöke gyújtotta meg.

Az ünnepségen Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a parlamentben zajló egészségbiztosítási vitáról beszélt, melynek kapcsán reményének adott hangot, hogy a módosított törvény eredményeként a társadalom minden tagja egyenlő eséllyel indul majd az egészségügyi ellátásban.

Arató Gergely szólt arról, hogy az oktatási tárca célja a tanulmányi szabadság megteremtése. Szó esett arról is, hogy az oktatáshoz a zsidóság ragaszkodott a görög uralom alatt is, amikor a gyerekek játékba rejtett betűkön keresztül tanultak meg írni-olvasni, és titokban tanulmányozták a Tórát.

Hanuka ünnepe annak az időszaknak állít emléket, amikor a görög uralom a zsidó népet a vallása miatt üldözte. Miután a zsidók leverték az elnyomó hatalmat és szentélyüket megtisztították, újra felszentelték a jeruzsálemi templomot. A mécseseket meggyújtották. Ezt isteni csoda övezte: a rendelkezésre álló egy napi olaj nyolc napig égett.

A nyolc ágú hanukkián naponta egy-egy gyertyával többet gyújtanak meg. A lángok az emberek közötti megbékélést és szeretetet jelképezik és a szabad vallásgyakorlatot is szimbolizálják. A hanuka időszaka alatt sem böjtölni sem gyászolni nem szabad, ilyenkor a család tagjai megajándékozzák egymást és közös játékkal töltik az idejüket; a legkedveltebb játék a trendedli nevű pörgettyű, amelynek négy oldalán négy héber betű található.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.