Forrás: kultura.hu

Komoly vitákat válthat ki Lengyelországban, hogy az első világháború egyik legjobb pilótájának szülővárosa emléket állítana Manfred von Richthofennek. A kérdés azért is igen érzékeny, mert a lengyel-német kapcsolatokban még nem született megállapodás a hasonló kezdeményezésekről.

Manfred von Richthofen az első világháború legeredményesebb “ásza” volt. 1912-ben a lovasságnál lett hadnagy, és a háború kitörésekor előbb Oroszországban, majd a nyugati fronton is lovastisztként harcolt. Az állóháború kialakulása után a tétlenségre ítéltetett lovasságtól átkérette magát a gyalogsághoz. 1915-ben repülős tanfolyamra küldték, melyet 1916-ban fejezett be.

Ezt követően kezdődött el gyorsan felfelé ívelő karrierje, mely világhírt szerzett neki. 80 légigyőzelmével csúcstartó lett, és a repülőerők szervezésén is sokat dolgozott. Tűzpiros Fokker Dreideckerét (melyről a “Vörös báró” nevet is kapta) nem sokkal a pilóta 26. születésnapja előtt, 1918. április 21-én lőtték le, egyes tudósítások szerint egy kanadai pilóta, más források alapján ausztrál egységek légvédelmi tüze.

A férfi a mai napig legendásnak számít szülővárosában, Schweidnitz-ben, amely azonban a XX. századi határváltozások miatt ma Swindnica néven Lengyelországhoz tartozik. A készülő emlékmű felállítása éppen ezért nem lesz problémamentes, hiszen nem könnyű egy német katonára emlékezni a mai napig a háborúk emlékén tépelődő, és a náci megszállás több millió áldozatát gyászoló országban. Német-lengyel viszonylatban még ma is számos vitás kérdés van, amelyről tárgyalni is alig hajlandóak.

Swindnica polgármestere, Jerzy Gaszynski ezen szeretne változtatni az új emlékművel, és szerinte az is jó lenne, hogy ezáltal többen látogatnának el hozzájuk. Júniusban a város vezetősége részvételével már felavattak egy emléktáblát a Richthofenek egykori otthonának kertjében: a gránit alapra helyezett vastábla arról emlékezik meg, hogy abban a házban élt az első világháború legjobb pilótája.

Forrás:

Comments are closed.