Forrás: BPI

Közel-Kelet-konferencia Moszkvába

Simon Peresz izraeli államfő kétkedésének adott hangot a moszkvai Közel-Kelet-konferencia összehívására vonatkozó orosz javaslat értelmét illetően hétfőn, egy orosz napilapnak adott interjúban.

„Ha Oroszország össze akar hívni egy ilyen konferenciát, rendben van. De milyen célkitűzések születhetnek egy ilyen konferencián és volna-e értelme?” – mondta Peresz a Vremja Novosztyejnek.

Az izraeli-palesztin békefolyamat újraindításának céljával, november végén az Egyesült Államokbeli Annapolisban megtartott konferencia – vélekedett Peresz – megerősítette az Egyesült Államok tekintélyét az arab világ szemében. „De nem azért mentünk Annapolisba – folytatta – , hogy egyik vagy másik ország tekintélyét megerősítsük (…). A tárgyalások megindítása miatt volt rá szükség”.

Oroszország úgy erősítheti meg tekintélyét az arab országok szemében, ha segítséget nyújt a palesztinoknak gazdaságuk fejlesztéséhez – mondta Peresz. „Moszkva ezzel járulhatnak hozzá a legjobban a probléma megoldásához” – fűzte hozzá.

Az amerikai kezdeményezésre létrejött annapolisi találkozón Izrael és a palesztinok vezetői megegyeztek: haladéktalanul újrakezdik a béketárgyalásokat azzal a céllal, hogy 2008-ban egyezményt köthessenek az önálló palesztin állam létrejöttéről. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter e találkozó alkalmával jelezte: Moszkva egy második Közel-Kelet-konferenciát szeretne rendezni.

BPI+MTI

Comments are closed.