Forrás: HVG

Mellé álltak

A csallóközi magyar egyetemista, Malina Hedvig, akit állítása szerint tavaly augusztusban két, máig ismeretlen bőrfejű azért vert meg, mert magyarul beszélt, emlékezetes tavalyi sajtótájékoztatója óta először hallatta hangját a nyilvánosság előtt.

Malina Hedvig, a nyitrai egyetemen tanuló szlovákiai magyar diáklány is felszólalt hétfőn Pozsonyban azon a találkozón, melyet az M.R. Stefánik nevét viselő Konzervatív Intézet rendezett az emberi jogok napja alkalmából.

A csallóközi magyar egyetemista emlékezetes tavalyi sajtótájékoztatója óta először hallatta hangját a nyilvánosság előtt.

Kijelentette: saját pokoljárása is az emberi jogok megsértésének minősül. Köszönetet mondott mindazoknak, akiktől segítő támogatást kap abban a törekvésében, hogy a neve megtisztuljon mindattól, ami a vele történt sérelmek során rárakódott.

Hétfőn, az emberi jogok napján szervezett fórumon is neves szlovák értelmiségiek álltak ki Hedvig mellett. A Prágában élő Fedor Gál, az 1989-es rendszerváltó események szlovákiai vezéralakja ismét égbekiáltónak nevezte a Hedvig elleni boszorkányüldözést, mondván: Szlovákiában ma számos embert ér durva és orvosolatlan jogsérelem. A fórumon a Konzervatív Intézet nyilatkozatban mondta ki: „A Meciar-rezsim a katasztrófa szélére sodorta az országot, durván sárba taposta az alapvető emberi és szabadságjogokat. Most annak vagyunk tanúi, hogy Robert Fico meciari hagyományokhoz csatlakozó kormánya a jogállamiságot aláásva, ismét az alapvető emberi jogok módszeres megszegésének sorozatába kezdett.”

Malina Hedvig több mint egy éve küzd igazáért, de a szlovák hatóságok alapállása szerint a sérelmére elkövetett támadás történetét ő maga találta ki. Két lakossági feljelentés alapján hosszú hónapok óta azt vizsgálják, vajon hazudott-e a lány, amikor a rendőrségen panaszt, majd részletes vallomást tett. Ennek során – mint jómaga és ügyvédje, Roman Kvasnica azóta is töretlenül állítja – durván bántak vele, megalázták, és alapvető emberi jogait is megsértették.

A két lakossági feljelentő egyike időközben öngyilkos lett, a másikról pedig kiderült, hogy korábban a szlovák titkosszolgálat ügynöke volt. A nyáron a médiában egy nyitrai férfi elmondta: közeli kapcsolatban áll egy nyitrai családdal, amelynek fiatalkorú fiúgyermeke, a szélsőséges újnáci csoportokkal rokonszenvező, és nyílt magyarellenességet tanúsító Robert Benci a Malina Hedvig elleni támadás egyik elkövetője, s ezt a fiuknak – ellentmondásos, a rendőrség szerint azonban megfelelő – alibit igazoló Benci család is tudja.

Robert Fico kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák annak idején az országos rendőrfőkapitánnyal közösen megtartott nemzetközi sajtótájékoztatón igyekeztek azt bizonyítani, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg. Később a rendőrfőkapitány azt nyilatkozta: valaki megverte ugyan, de nem úgy, ahogyan azt Hedvig előadja.

Fico azóta úgy nyilatkozott, hogy a Malina Hedvig-ügy mögött a kormánya megbuktatásán mesterkedő erők állnak. A szlovák közvélemény szinte egyhangúan Malina Hedvig ellen fordult, és pártolta a hivatalos szlovák álláspontot, időközben azonban – elsősorban a szlovák média Hedvig igazát erősítő oknyomozása következtében – ez jelentős étrendeződést mutat: egyre több szlovák hisz Hedvignek.

Comments are closed.