Szombat, a 21. század magyar-zsidó folyóirata
Decemberi számunk tartalmából:

A béke olyan, mint egy nő” – Gadó János interjúja Robert J. Aumannal
„…mit csinál, ha egy arab bazárban meglát egy szép sakk-készletet? Elkezd lelkendezni, hogy ez minden pénzt megér magának? A boltos akkor annál többet kér érte. Izrael békevágyával is ez a baj: lépten-nyomon kinyilvánítja, hogy hajlandó nagyon magas árat fizetni érte, és ezzel maga ellen dolgozik.”

„A Fidesznek nincs zsidópolitikája” Szegő Péter interjúja Fónagy Jánossal
Egy sok ezer éves kultúrának vagyok kései, az ismereteket tekintve elég méltatlan tagja. A szüleim nem voltak vallásosak, de engem körülmetéltettek. 1942-ben, Erzsébetvárosban születtem, majd a Pozsonyi út 38-ban, a Dunapark-házban laktunk. Ez 1944-ben védett ház lett, ott éltem át az ostromot. Apám munkaszolgálatos volt, anyámat elvitték, de mindketten túlélték a Soát. Anyám családjának nagy része a nagygettóban élte túl 1944-45-öt, apai nagynéném Auschwitzban pusztult el.

Sameszok – négy templomszolgáról, három képben Drelyó Ágnes interjúi
S miközben tollat ragadott és kedvesen beszélt, eszembe jutott egy este, amikor a tévét nézve, egy magyar sorozatot, a Privát kopót nézve, megláttam Sanyit mint rabbit a képernyőn, filmbéli szerepében. S emlékszem, milyen büszke voltam, hogy a mi sameszünk sztár lett. Ezért, miközben kikísért a kertből, így szóltam hozzá: De hát Sanyikám, te sztár vagy. És nemcsak a filmszereped miatt. Hanem mert te vagy a mi sameszünk! S ahogy kimondtam ezt, egy adósságot törlesztettem magam felé is. Személyes jelentése lett a szónak: samesz.

„Minden írásomban van önéletrajzi elem” – Békés Pállal beszélget Várnai Pál
Minden évjáratnak van egy-egy különleges élménye. Az 56-ban születettek a külvilágtól meglehetősen elzárt, relatíve békés belvilágban nőttek fel, és a többség nagyjából betagolódott a Kádár-rendszerbe. Még túl fiatalok voltunk ahhoz, hogy bármibe döntően beleszólhattunk volna, de amint a rendszerváltás bekövetkezett, rögtön túl öregek lettünk: átugrott bennünket az idő… Kis túlzással egy reggel arra ébredtem, hogy „ígéretes fiatalból” vén trottyá váltam.

Kabbala popritmusban – A felvizezett misztika Margit Patrícia Eszter írása
Az izraeli kormány azonban nemrégiben felismerte a hollywoodi sztárok filoszemitizmusában rejlő PR-lehetőséget, hiszen a popkultúra ikonjaira a világ minden részén milliók tekintenek követendő példaként. Ahogy az ENSZ különböző tagszervezetei Nicole Kidman vagy Angelina Jolie hollywoodi sztárokat kérik fel jótékonysági nagyköveteiknek, most Gideon Ezra turizmusügyi miniszter mellett Simon Peresz is találkozott Madonnával.

Cikkeink mellett hírekkel, lapszemlével, programajánlóval, bloggal és alkalmanként gyerekrovattal várja Önt is a www.szombat.org

Új fórumaink:
A Mazsihisz nem megy Sólyom Lászlóhoz ebédre
http://www.szombat.com/bin/forum/topic.php?id=53

Hanukarácsony – avagy a december-dilemma
http://www.szombat.com/bin/forum/topic.php?id=52

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást: fizessen elő a Szombatra.

Előfizetési akciónkban 2 izraeli repülőjegyet nyerhet! Első 300 előfizetőnk értékes könyvajándékot kap.

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.
E-mail: [email protected]

A Szombat Alapítvány köszönetet mond mindazoknak, akik 2007 évben adójuk egy százalékát, összesen 211.775 forintot alapítványunk részére ajánlották fel.

Kérjük, támogassa jövőre is adója egy százalékával alapítványunkat, a zsidó kultúrát és a független zsidó sajtót
Adószámunk: 18165850-1-42

Comments are closed.