Forrás: kultura.hu

100 éve annak, hogy Pártos Ödön zeneszerző, pedagógus és brácsaművész megszületett. Ebből az alkalomból emléktáblát avattak a tiszteletére a terézvárosi Aradi utca 22. szám alatt, ahol a jeles művész nevelkedett. Az emléktábla avatásán jelen volt Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Pártos Ödön világhírű növendéke, Rivka Golani is.

Pártos Ödön csodagyerekként indult, tanárai 7-8 éves korában már felfigyeltek rá. Hubay Jenő egy külön mestert is adott a fiatal tehetség mellé, Ormándy Jenőt, aki később a Philadelphia Orchestra élén vált a világ zenei életének nagy egyéniségévé. Pártos Ödön tanult Weiner Leónál is, és Kodály Zoltán egyik kedves növendékeként már 18 éves korában diplomát kapott. A folytatás is hasonlóan szépen sikerült: 1924 és 1926 között a Stadtorchester Luzern koncertmesteréül szerződtették, 1933-ig pedig Németországban dolgozott. Amikor Berlinben járt, megismerkedett Kurt Weillel, aki bevezette a filmes világba, így kísérőzenéket is komponált.

Rövid időre visszatért Budapestre, majd Bronislaw Huberman hívására Palesztinába ment, ahol a Huberman Zenekar, az Izraeli Filharmonikus Zenekar elődjének szólóbrácsása lett. Tanára, majd igazgatója volt a tel-avivi zeneakadémiának, ahol Rivka Golanit is tanította. A brácsaművésznő szerint Pártos Ödön a bartóki és kodályi szellemiséget érvényesítette a tanításban és a zeneszerzésben, az arab és zsidó népzene megismertetése egyaránt fontos volt számára.

Az emléktábla elhelyezésének egyik kezdeményezője Bársony Péter, a Magyar Telekom Szimfonikusok fiatal szólamvezető brácsása volt. Kutatásai alapján nemrég jelent meg Pártos Ödön brácsára írt műveiből egy CD, és ő hívta el ismét Budapestre Rivka Golanit is.

Forrás: [email protected]

Comments are closed.