Forrás: kultura.hu

November 10-én mutatják be a Nemzeti Táncszínházban Presser Gábor, Novák Péter és Upor László új darabját Magyar Carmen címmel. A főbb szerepekben olyan fiatal tehetségek mutatkoznak be, mint Újhelyi Kinga, Fekete Linda, Tóth Márta, Egres Katinka, Dénes Zsolt és Lengyel Szabolcs.

A Magyar Carmen produkció ötlete Novák Ferenc rendező-koreográfus inspirációja alapján született. A dráma- és zeneirodalom híres, hírhedt nőalakjának megidézése, valamint az eredeti cselekmény átültetése az első világháború előtti monarchikus Magyarországra, izgalmas ötlet. Az írói csapat – Presser Gábor zeneszerző, Novák Péter dalszövegíró, rendező, és Upor László dramaturg – egy elképzelt szabolcsi mezőváros kulisszáiba álmodta a történetet, hol a Kárpát-medence nációi – magyarok, osztrákok, zsidók, romák, ruténok, szlovákok, románok, és még ki tudja, hány nemzetiség – szoros szimbiózisban élték mindennapjaikat.

A sokszínű kavalkád, különleges élettere az előadásnak, lehetőség egy különleges értelmezésre. Műfaji kísérlet az eredeti folklór kincs, az írott dal hagyománya, korabeli és modern zenék, valamint a különböző mozgásművészeti stílusok keveredésére, de kísérlet egy kor, az utolsó ,,boldog békeidő” végnapjainak képzeletbeli megidézésére is. Szerelem, bűn, féltékenység, és halál – megkapó történet a huszadik század hajnalán, egy sorsfordító történelmi pillanat előestéjén, amely után már semmiről sem gondolkodhattunk úgy, mint régen… Táncszínházi est, de mégis több, hiszen a táncosok mellett, énekesek, színészek, muzsikusok, cirkuszosok közös interpretációjában követhetjük, gondolhatjuk újra a Carmen-motívumot.

(2007. november 10. 19:00 Nemzeti Táncszínház (Budapest) – Presser-Novák-Upor: Magyar Carmen – a Honvéd Táncszínház bemutatója; Játékmester: Novák Ferenc; Kor.: Zsuráfszky Zoltán, Horváth Zsófia, Lengyel Péter; Rend.: Novák Péter)

Forrás: [email protected]

Comments are closed.