Forrás: Origo

Meglepetés Moszkvában, Ororszország labdarúgó-válogatottja Eb-selejtezőn 0-1-ről fordítva legyőzte Angliát a csereként beállt Roman Pavljucsenko duplájával. A portugáloknak sem volt könnyű dolga, a luzitánokat is egy csere segítette ki, Ariza Makukula törte meg a lelkesen védekező kazahokat, aztán Cristiano Ronaldo biztosította be a három pontot.

A magyarok ellen barátságos mérkőzést játszó lengyelek csoportjában a portugálok Kazahsztánba látogattak, ahol a 84. percig nem tudták feltörni a hazaiak védelmét, illetve nem bírtak a remek napot kifogó Loria kapussal.

Hat perccel a rendes játékidő letelt előtt viszont a csereként beállt és első válogatottságát ünneplő Makukula Quaresma beadása után fejjel megszerezte a vezetést a luzitánoknak.

A 91. percben aztán két MU-légiós biztosította be a három pontot a portugálok számára, Nani ment el a baloldalon, beadása Cristiano Ronaldót találta meg, aki ballal a léc alá küldte a labdát. Bjakov ugyan még szépített egy fejessel, de Portugália ezzel a győzelemmel egy pontra felzárkózott a listavezető Lengyelország mögé.

Ugyanebben a csoportban a szerbek jóval könnyebben teljesítették a kötelezőt, ugyan az azeriek Tosic góljára még válaszolni tudtak, de utána beindultak Zigicék és végül 6-1-es győzelemmel távoztak Bakuból, amivel életben tartották továbbjutási reményeiket, bár a sorsuk a lengyel, portugál duó kezében van.

Az angolok azzal a tudattal látogattak Moszkvába, hogy egy győzelemmel már készülhetnek az Eb-re, és a 29. percben az észtek ellen hosszú góltalansági sorozatot lezáró Rooney egy lépéssel közelebb hozta a szigetországiakat a kontinensviadalhoz, Owen csúsztatta tovább a labdát, amit a Manchester United csatára mellel maga elé tett, asztán kapásból a léc alá vágott 15 méterről.

A fordulópont az 58. percben következett be, amikor Kerzsakov helyén pályára lépett Pavljucsenko, aki alig tíz perccel később a Zirjanov buktatásáért megítélt büntetőt gólra váltotta. A 73. percben már a hazaiak vezettek, Robinson csak kiütni tudta Alekszej Berezuckij löketét, az érkező Pavljucsenko pedig a hálóba pofozta a kipattanót.

Steve MClaren gyorsan behozta Lampardot, Downingot és Crouchot, de a hármas csere sem eredményezett változást, a 2-1-es orosz diadal pedig azt jelenti, hogy a szbornaja ugyan két ponttal továbbra is le van maradva a szigetországiaktól, azonban amíg az oroszoknak még két meccsük van hátra, addig a legyőzött riválisnak már csak egy.

Ez azt jelenti, ha Oroszország megnyeri mindkét találkozóját (Andorra és Izrael ellen is idegenben) és a horvátok szintén két összecsapásból akárcsak egyetlen pontot szereznek, akkor Anglia lemarad a kontinensviadalról. Tovább nehezíti az angolok helyzetét, hogy hátralévő mérkőzésükön az éllovas horvátokat fogadják.

A B jelű hetesben az ukránok a 40. percig csak erőlködtek a feröeriek ellen, aztán Kalinyicsenko szép egyéni alakítás végén előnyhöz jutatta keleti szomszédainkat, az északiak pedig összezuhantak, és a játékrészből még hátralévő öt percben további két gólt szedtek be. A fordulás után Kalinyicsenko húsz perc alatt teljessé tette a mesterhármast, így 5-0 lett a vége.

A listavezető skótok Grúziában vizitáltak, és bár Walter Smith fiai kétszer annyiszor próbálkoztak, mint a hazaiak, 2-0-ra mégis a grúzok nyertek, ami azt jelenti, hogy a Tartan Armynak nyernie kell az olaszok ellen november 17-én Glasgow-ban, ha ott akar lenni az osztrák-svájci közös rendezésű viadalon.

A címvédő görögök már egészen biztosan ott lesznek az Eb-n, miután visszavágtak a tavaszi 4-1-es hazai zakóért, és 1-0-ra nyertek Isztambulban. A parázs hangulatú találkozón szinte végig a hellének játszották a jobb focit, és bár sokáig eltékozolták a jobbnál jobb lehetőségeket, de a 79. percben a lesgyanús szituációból induló Amanatidisz átpöckölte a labdát Volkan kapus fölött, ami a hálóban landolt. A félholdasok erejéből csak egy Turan-kapufára futotta, így Fatih Terim fiai nagy bajba kerülnek, ha a norvégok győztesen távoznak Boszniából.

Európa-bajnoki selejtezők:

A csoport:

Kazahsztán – Portugália 1-2 (0-0)

gól: Bjakov (94.), illetve Makukula (82.), Cristiano Ronaldo (91.)

Azerbajdzsán – Szerbia 1-6 (1-4)

gól: Alijev (26.), illetve Tosic (4.), Zigic (22., 42.), Jankovic (41.), Jovanovic (75.), Lazovic (84.)

B csoport:

Ukrajna – Feröer-szigetek 5-0 (3-0)

gól: Kalinyicsenko (40., 49., 64.), Guszev (43., 45.)

Grúzia – Skócia 2-0 (1-0)

gól: Mcsedlidze (16.), Siradze (64.)

C csoport:

Málta – Moldova 2-3 (0-3)

gól: Scerri (71.), Mifsud (84.), illetve Bugajev (24., 11-esből), Frunza (31., 35.)

piros lap: Golovatenco (86., Moldova)

Törökország – Görögország 0-1 (0-0)

gól: Amanatidisz (79.)

E csoport:

Oroszország – Anglia 2-1 (0-1)

gól: Pavljucsenko (69., 73., az elsőt 11-esből), illetve Rooney (29.)

Comments are closed.