Forrás: Index

Ján Slota, a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének állítása szerint a németek sem hajtottak végre annyira elvetemült tetteket a II. világháború idején, mint a magyar fasiszták Dél-Szlovákiában. „Elnézést, de a németek szó szerint talán kevésbé elvetemült tetteket hajtottak végre, mint a magyar fasiszták Dél-Szlovákiában” – jelentette ki a szlovák kormánypárti politikus egy interjújában a hét végén, amelyet a cseh CTK hírügynökségnek adott.

A Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap hétfő számában idézett az interjúból. A nacionalista szlovák politikus állításával kapcsolatban megjegyezte, hogy Slota kijelentése szöges ellentétben van a történelmi tényekkel.

„A szlovákok az átadott területeken – hasonlóan, mint a csehek a Szudétavidéken – ugyan kemény asszimilációnak voltak kitéve, de a magyar megszállás idején a szlovák lakosság körében nem került sor nagyobb számú emberveszteségre” – írja a lap szerkesztője Lubos Palata.

Slota a CTK-nak adott interjújában ismét egyetértését fejezte ki azzal, hogy Csehországból a II. világháború után kitelepítették a szudétanémeteket. „Én természetesen egyetértek a cseh nemzet döntő többségével, hogy az, amit a háború után tettek, azt helyesen tették” – jelentette ki a szlovák nacionalisták vezérének tartott politikus.

Slota egyben felszólította a cseh politikai élet képviselőit, hogy támogassák Szlovákiát. „Össze kell tartanunk. Valamiféle magyarok itt Közép-Európában nem ugrálhatnak és nem teremthetnek olyan feszültséget, amely valami nagyon rosszba csaphat át. Ezt Közép-Európában senki nem akarja” – mondta Slota.

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke egy korábbi nyilatkozatában, a Lidové Noviny tavaly júliusi számában megjelent interjújában nyíltan jelezte, irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, és ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.

Comments are closed.