Forrás: kultura.hu

Nicolas Sarkozy francia államfő és Francois Fillon kormányfő elsőként emlékezett meg vasárnap a nyolcvannégy éves korában elhunyt Marcel Marceau pantomimművészről. A köztársasági elnök szerint “Franciaország egyik legjelesebb nagykövetét veszítette el”.

(MTI) – “A pantomim Charlie Chaplinjének” is nevezett, világjáró művész Marcel Mangel néven született 1923. március 22-én Strasbourgban, francia zsidó családban. Apja 1944-ben Auschwitzban pusztult el, ő maga holokauszttúlélőként a háború alatt a francia hadseregben, majd az ellenállásban harcolt, zsidó gyermekek védelmével foglalkozott. A háború után színi tanulmányokat folytatott, és nagy hatással voltak rá a némafilm nagyjai, mint Chaplin, Buster Keaton, Stan és Pan, a Marx-fivérek. Főként az ő hatásukra kezdett el maga is egy “néma” műfajjal, a pantomimmel foglalkozni, megújítva egy régi művészeti formát. 1947-ben már létrehozta első önálló társulatát, s e műfajnak azután ő vált a legjelentősebb, világszerte ünnepelt “védjegyévé”.

Marceau halála kapcsán az unokaöccse a France Info hírrádióban elárulta, hogy Charlie Chaplin és Marcel Marceau egyetlen egyszer és teljesen véletlenül találkoztak egymással: 1968-ban a kihalt párizsi Orly repülőtéren mindketten gépükre várakoztak. Családja noszogatta a félénk Marceau-t, hogy menjen oda Charlie Chaplinhez – aki szintén családjával várakozott a tranzitban -, de ő meg volt arról győződve, hogy a némafilmek óriása nem is hallott róla. Végül a pantomimművész odament Chaplinhez bemutatkozni, aki természetesen pontosan tudta, hogy ki áll vele szemben. Marcel Marceau elkezdte utánozni Charlie Chaplin jellegzetes járását, Chaplin pedig ugyanúgy követte Marceau-t. Így szaladgáltak egymás után a párizsi repülőtéren anélkül, hogy a találkozásról egyetlen felvétel készült volna – idézte fel a történetet Charlie Mangel.

Comments are closed.