Forrás: HVG

Börtön és/vagy kitoloncolás

Izraelben – mint beszámoltunk róla – a rendőrség őrizetbe vett egy fiatalokból álló neonáci csoportot. Jigal Ben-Shalommal, a nyomozás vezetőjével a csoport tagjainak kézrekerítéséről beszélgetett jeruzsálemi tudósítónk.

 

hvg.hu:Hogyan kezdődött a nyomozás?

Jigal Ben-Shalom: Két tavalyi eset nyomán láttunk munkához: Petach Tikva két zsinagógájában horogkereszteket festettek a tórákra, a padokra és a padlóra. Az egyik imaházban főleg holokauszt-túlélők imádkoznak, akiket rettenetesen megrázott az ügy. A helyi rendőrség hozzánk, a központi kerület központi nyomozócsoportjához fordult, bízva a gyors eredményben. Amint a sajtó azóta már megírta, az egykori Szovjetunióból bevándorolt tizenévesek csoportja vandál cselekedetek egész sorát követte el. Egyiküket sikerült elfognunk és kihallgatnunk. A tőle szerzett információk nyomán lekapcsoltuk egy társát is. Júliusban ők ketten hét napot töltöttek fogdában, majd hazamehettek.

hvg.hu: A kettőből azután nyolc lett.

J.B.S.: A első két fiú után az ügyészséghez fordultunk, hogy engedélyezzék a széleskörű nyomozást, fajgyűlölet és rasszizmus megalapozott gyanúja miatt. A továbbiakban lefogtuk a csoport többi tagját is, így összesen nyolcan kerültek előzetes letartóztatásba. Számitógépeiken náci irodalmat tároltak, emailjeiken Hitlert és a nácikat éltették. Az egyik gyanúsítottnál robbanóanyagot is lefoglaltunk, és találtunk egy CD-t, amin megörökítették magukat, amint kegyetlenül megtámadják és megverik a nekik nem tetsző embereket. Átküldtük a nyomzás eredményét az ügyészségnek, amely megfogalmazta a vádiratot.

Egyébként ugyanilyen keményen léptünk volna fel, ha keresztény templomban vagy ha mecsetben tesznek kárt. Az izraeli rendőrség nem tűri és nem is fogja eltűrni a vallásos érzületek megsértését, teljesen mindegy, hogy mely nép vallásáról van szó. Ugyanígy jártunk volna el, ha punkok vagy anarchisták szentségtelenítették volna meg a szent helyeket.

hvg.hu:  Hogyan viselkedtek a rendőrségen a gyanúsítottak?

J.B.S.: Két vezetőjük nem akart együttműködni, de a többiek hajlandók voltak információkat adni.

hvg.hu: Büntetésük letöltése után kiutasítják-e őket Izraelből?

J.B.S.: Izraelben a törvények alapján döntenek az ilyen ügyekben. Benyújtották a vádiratot, és a bíróság határoz arról, hogy mi legyen velük. Az már nem a rendőrség hatásköre, hogy börtönbe kerülnek-e vagy kitoloncolják őket Izraelből. Szerintem neonáciknak nincs helyük sem Izraelben, sem másutt a világban.

Shiri Zsuzsa/Jeruzsálem

Comments are closed.