Forrás: Híradó

Lévai Katalin és Hegyi Gyula a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének demonstrációján vettek részt

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

A fasizmus és a Magyar Gárda ellen szólalt fel Lévai Katalin és Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti (EP) képviselő a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) demonstrációján szombaton, a fővárosban.

Lévai Katalin az összegyűlt mintegy 70 fős hallgatóság előtt a Magyar Gárdáról szólva elmondta: nemcsak arról van szó, hogy egy szűk kör megfélemlít embereket Magyarországon, hanem arról is, hogy az ország nemzetközi tekintélyét rombolják Európában.

„Az ilyen gyűlöletkeltő, támadó és félelemkeltő jelenségektől el kell határolódni; szomorúnak tartom azt, hogy ez egyértelműen nem történt meg a konzervatív jobboldal részéről, pedig nagyon fontos lenne” – mondta a szocialista politikus.

Hegyi Gyula beszédében arról szólt: nem az a kérdés, hogy a pártok teljesen, vagy csak félig határolódnak a neonácizmustól, mert ez nem politikai, hanem büntetőjogi kérdés.

„A jobboldalt semmi nem járatja le annyira, mintha valaki azt feltételezi róla, hogy a neonácikkal bármiféle szövetséget tart” – tette hozzá.

Hegyi Gyula szerint a szélsőséges eszmék terjedésének megállítása érdekében szükséges a társadalmi összefogás és az európai mintákat követő törvények megalkotása.

A II. világháború kitörésének emléknapján a budapesti Deák téren a Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékmű előtt megtartott tüntetésen felszólaltak meleg, zsidó és cigány szervezetek képviselői és jogvédők is.

hirado.hu / MTI

Comments are closed.