Forrás: Magyar Rádió

Gázában több százan tüntettek a Hamász ellen. A palesztin szervezet korábban betiltott minden megmozdulást az általa ellenőrzött területen, így a demonstrációból kisebb összecsapás lett.

Több százan Gáza városába utaztak buszokon, őket ütötték, oszlatták, fatahos zászlóikat elvették. Ennek ellenére csaknem háromszázan körülbelül 20 percig szabadságot, szólásszabadságot követeltek. Az eseményről hírt adó fotóriporterek gépeit a Hamász aktivistái elvették, majd később razziát tartottak több médiaközpontban és elkobozták a tüntetésről szóló felvételeket. Emiatt a palesztin újságíró szövetség háromnapos bojkottot hirdetett.

Mindeközben délután a Gázai övezet határánál az izraeli hadsereg elfogott négy gázai palesztint, akik izraeli területre hatoltak. A foglyok azt mondták, hogy a Hamász elől menekülő gázai fatahosok, de holmijukban kézigránátot és több kést is találtak, és egyelőre vizsgálják ügyüket. A Fatah szerint jelenleg szervezetük 120 tagját tartják börtönben a hamaszos hatóságok, és tizenketten eltűntek, de Gázában hivatalosan csak köztörvényesek vannak a fegyintézetekben.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.