Forrás: Magyar Rádió

A június közepi hamászos hatalomátvétel óta meglehetősen keveset lehet tudni a gázai övezet belső ügyeiről. Több újságíró elrablása miatt egyre kevesebb médiamunkás merészkedik Gázába, s ők is csak komoly cenzúra után közölhetnek híreket a nagyvilággal.

A minap az izraeli tv riportjában az új gázai börtönviszonyokról esett szó. Az iszlám rendcsinálás jegyében köztörvényes bűnözőkkel, tolvajokkal, valamint egykori fontosabb Fatahos párttagokkal teltek meg a Hamász vezette börtönök. A cellákban újabban párokban kőkeményen tanulnak a rabok, ugyanis az új szabályok értelmében, aki szóról szóra fejből megtanulja a Korán egyik fejezetét, annak elengednek egy hónapot a büntetéséből, aki pedig egyenesen 5 fejezetet tud kívülről, az egy évvel hamarabb távozhat az intézményből.

A megváltozott belső viszonyokat jelzi a Fatah által világgá röpített hír, hogy Sana al-Sayegh keresztény professzort elrabolták, majd a nemzetközi tudományos világban is ismert hölgy, a gázai egyetem dékánja áttért az iszlám hitre és férjhez ment egy muszlim kollégájához. Elrablása óta családja csak hamaszosok társaságában, ellenőrzött körülmények közt találkozhatott vele.

Az övezetben jelenleg 3000 keresztény él, akiknek nagy része szívesen távozna a Hamász fennhatósága alól. A fatahos Dr. Jomma Sakaát elbocsátották állásából, majd tegnap 18 éves fiával együtt őrizetbe vették a gázai hatóságok, miután múlt héten egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a júniusi Hamászos irányítás óta a gázai Shifa kórházban egyre fogynak a készletek.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.