Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli és a palesztin vezető hétfői találkozója után ma az egyiptomi és a palesztin elnök tárgyal, a helyszín Egyiptom. Elsősorban az őszi közel-keleti washingtoni csúcs előkészítéséről egyeztetnek.

Fontos közös egyiptomi-palesztin ügy még a gázai-egyiptomi határon veszteglő mintegy 1000, más források szerint 2000 palesztin sorsa, akik június 15-e, a gázai hamászos hatalomátvétel óta nem jutottak haza. Eredetileg 6000 gázai rekedt Egyiptomban, de a többiek már hazatértek, bár ezt csak Izraelen keresztül tehették meg, s azok a főként hamászos palesztinok, akik tartanak az izraeli hatóságoktól, mindeddig nem tudták elhagyni a szomszédos Egyiptomot.

Attól félnek, hogy letartóztatják őket az izraeli biztonságiak. Az Alexandriában összeülő államférfiak várhatóan az Izraellel zajló békefolyamat legújabb fejleményeit is elemzik, miután Abbász bejelentette, hogy pozitív tárgyalásokat folytatott hétfőn a ciszjordániai Jerikóban Olmert izraeli miniszterelnökkel. 7 év után először találkoztak ilyen magas szinten politikusok palesztin városban, még ha csak az annak határában levő szállodában is.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.