Forrás: MNO

Milliárdokat nyernek a kiárusított Andrássy úti paloták tulajdonosai · Elakadt a nyomozás

2007. július 13. (4. oldal)

Szabó Zsolt

Ha elveszítjük a pereket, legfeljebb kártérítést fizetünk – közölte Bajor Zoltán SZDSZ-es terézvárosi alpolgármester az Andrássy úti paloták elkótyavetyéléséről feltett kérdésünkre. Egyre több privatizált házról derül ki, hogy azokon sok milliárd forintot keresnek az önkormányzattól vásárló új tulajdonosok. Az ingatlanügyekben bírósági eljárások tucatjai kezdődtek, és bár két esetben az érintett lakók nem jogerősen pert nyertek, a hűtlen kezelés megalapozott gyanújával egy éve indított nyomozás elakadt, a közpénzek elherdálásának, a vagyonvesztésnek egyelőre nincs felelőse.

Vizsgálják a Leisztinger-ügyet. Szeptemberig folytatja munkáját a XI. kerületi képviselő-testületben felállított vizsgálóbizottság, amelynek célja, hogy megállapítsa a felelősséget a Kopaszi-gát fejlesztésére alakult cég önkormányzati részének áron aluli eladásáért – mondta Kupper András fideszes frakcióvezető. Emlékeztetett: évekkel ezelőtt az önkormányzat apportként vitte be a Lágymányosi-öböl melletti 36 hektáros területét Leisztinger Tamás MSZP közeli vállalkozóval eredetileg közösen, 5,5 milliárd forintos alaptőkével létrehozott cégbe, az Öböl XI. Kft.-be. A korábban tisztán balliberális, jelenleg MSZP-SZDSZ-MDF-es többségű képviselő-testület előbb 2003-ban, majd tavaly decemberben értékesítette üzletrészét Leisztingernek, aki szórakoztatóközpontot ígért az újbudaiaknak. Kupper szerint az eladások csaknem 5 milliárdos kárt okoztak az önkormányzatnak, és ez felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját, amelyet csak megerősít az Index értesülése arról, hogy Leisztinger nemrég sokszoros haszonnal, több tíz milliárd forintért, három portugál cégnek eladta Újbuda legértékesebb ingatlanját.Csaknem 30 millió euróért, azaz 7,5 milliárd forintért cserélt gazdát a közelmúltban a Balettintézet egykori terézvárosi épülete, az Andrássy út 25. szám alatti Drechsler-palota, így a műemléki védettségű ingatlant tíz évvel ezelőtt privatizáló kerületi önkormányzat az MSZP-s vezetés jóvoltából csaknem hatmilliárd forintot veszített az ügyleten – olvasható a Heti Válasz legutóbbi számában. – Borsány György szocialista polgármester, illetve Kékesi Tibor és Fürst György önkormányzati képviselők javaslatára Terézváros képviselő-testülete 1997-ben a hivatalos értékbecslésben megjelölt ár feléért, 220 millió forintért nyélbe ütött adásvétellel tékozolta el a VI. kerület egyik ékességét, a Balettintézetet – állítja a hetilap, emlékeztetve, hogy a baloldali politikusok közül a volt polgármester ma csepeli önkormányzati képviselő, Kékesi parlamenti és kerületi képviselő, míg Fürst az előző ciklusban alpolgármesterként tűnt fel, most a Centrum Parkoló Kft. ügyvezetője. Az Andrássy út 25. szám alatti ingatlant eredetileg egy Trivest Kft. nevű cég vette meg Andrássy 25. Kft. néven, ám hónapokkal a vétel után továbbadta azt az azóta többek között a Hajógyári-sziget déli részét is megszerző izraeli cégcsoportnak, amelytől egy hónapja szerezte meg a tulajdonjogot az Operaházzal szemben luxushotelt építő portugál szállodalánc.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az Andrássy úti paloták elkótyavetyélése valóban a fél áron értékesített Balettintézettel kezdődött, azonban az 1998-as önkormányzati választáson nyertes terézvárosi fideszes vezetés módosíttatta a privatizációs szerződést, 440 milliós bevételt szerezve az önkormányzatnak, továbbá megegyezett a bérlőkkel. Ebben az időszakban sorra dőltek ki a „csontvázak” a szocialista vezetők által hátrahagyott szekrényekből, napvilágra került az ezer forintért értékesített Király utcai telek ügye vagy a Hunyadi téri vásárcsarnok eladása, amelyen Farkas György akkori polgármester elmondása szerint „csak” 40-50 millió forintot vesztett az önkormányzat. A csarnok privatizációját jelenleg is tervezi a 2002-től újra baloldali vezetésű kerület, amelynek veszteséglistáján vélhetően további milliárdok szerepelnek, hiszen az elmúlt öt évben adta el az önkormányzat Andrássy úti ingatlanjainak zömét. A szerződéseket azonban civil szervezetek sora támadta meg.

– A bíróság több esetben első fokon, az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan esetében jogerősen is érvénytelenítette a mélyen áron alul kötött ügyleteket, azonban utóbbi ház tulajdonosai a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak felülvizsgálati kérelemmel, és az ügyben új eljárást rendeltek el – tájékoztatta lapunkat Erdélyi Mihály az Andrássy út 21. Lakóközösségi Egyesület nevében. A civil szervezet által indított bírósági eljárásban nem jogerős döntés született a bérlők javára, azonban a per még évekig elhúzódhat.

Battha Pál, a Lakásbérlők és Lakók Egyesülete elnöke szerint a közösségeknek megoldás lehetne az egyesület ajánlata, amely minimális részesedés fejében pertársaságot alapítana, így az ügyeket egyesítve sokkal esélyesebben várhatnák az ítéleteket.

– A világörökségi területeken, illetve a VI. kerület más részein található értékes ingatlanok privatizációja ügyében hűtlen kezelés megalapozott gyanújával több mint egy éve feljelentést tettem ismeretlen tettesek ellen, azonban a nyomozás elakadt – mondta Gyenge Zsolt fideszes önkormányzati képviselő. Szerinte a fő kérdés továbbra is az, hogy személyileg ki a felelős azért, hogy a rábízott értéket

nem megfelelően kezelte, így jelentős vagyoni hátrányt okozott az önkormányzatnak.

Bár az adásvételi szerződések zömét az előző ciklusban kötötték, az akkori, egyben a jelenlegi MSZP-s polgármester, Verók István helyett Bajor Zoltán alpolgármester nyilatkozott lapunknak. Az SZDSZ-es politikus, aki egyszer már, éppen a Balettintézet eladása idején betöltötte ezt a posztot, kijelentette: az Andrássy úti Drechsler-palota eladásának projektje eredetileg nemcsak az épületről szólt, hanem mélygarázsépítésről, infrastruktúra-fejlesztésről is, azonban ez elmaradt, így ő nem is támogatta a szerződéskötést. – Mivel 1998 után tavaly októbertől lettem ismét önkormányzati képviselő, a többi, „még cifrább” adásvételről nem tudok nyilatkozni. Amennyiben elveszítjük a pereket, a tulajdonosoknak nyilván kártérítést kell fizetnünk – tette hozzá.

Comments are closed.