Forrás: Index

Index

Minél több fiatal elérése a célja annak az iráni számítógépes programnak, ami az ország nukleáris fejlesztését népszerűsíti a legfiatalabb generáció körében. A játék ideológiai értékeket próbál közvetíteni feléjük, közben pedig megismerkednek az atomprogram részleteivel is. A fejlesztést végző egyesület főtitkára visszautasította a terrorizmussal vont párhuzamot.

Az iráni Muzulmán Középiskolák Egyesülete új számítógépes játékot mutatott be hétfőn, amivel a az iráni fiatalokat akarják motiválni az ország atomprogramjának támogatásában, számolt be a dpa német hírügynökség. A játék neve: Különleges művelet 85.

A történet két iráni atomtudósról szól, akiket az Egyesült Államok ügynökei tartóztatnak le, mikor zarándokútra mennek Dél-Irakba. A játék hőse egy iráni különleges ügynök, aki túl azon, hogy megmenti a két elfogott iráni tudóst, elfog egy izraeli-iráni kémet. A kém titkos, Irán nukleáris tevékenységéről szóló dokumentumokat juttat Nyugatra.

Az egyesület a sajtó nyilvánossága előtt mutatta be az új játékot. „Azért döntöttünk a számítógépes játék mellett, mert jelenleg ez a legnépszerűbb eszköz a fiatalok körében, ezzel pedig ideológiai értékeket tudunk feléjük közvetíteni. Ilyenek például az áldozathozatal vagy a mártírság, közben azonban megismerkednek az atomprogram témakörével is” – fogalmazott Mohamed-Taki Fakrian főtitkár.

Irán atomprogramját nemzeti ügyként kezeli, a nemzetközi követelések ellenére továbbra sem hajlandó leállítani. Azt állítja, nukleáris tevékenysége kizárólag békés célokat szolgál. A nemzetközi közösség ugyanakkor úgy véli, Irán nukleáris fegyver gyártásán dolgozik.

Megfigyelők szerint a számítógépes játék az iráni kormány próbálkozása annak irányába, hogy minél szélesebb körben elérje a fiatalabb generációt, és megszerezze támogatásukat az atomprogramhoz. Fakrian ugyanakkor visszautasította azokat a vádakat, hogy a játék a terrorizmust támogatja.

Kijelentette, hogy a játék célja inkább a tisztesség és a méltóság védelme, továbbá, hogy versenyre tudjon kelni azokkal a nyugati játékokkal, melyeket azért gyártanak, hogy gyengítsék Irán pozícióit. Az egyesület 40 ezer dollárt (több mint 7 millió forint) fordított a játék fejlesztésére, a munka három évig tartott.

Comments are closed.