Forrás: Origo

Ma este 20.30-kor az Európa-bajnoki címvédő görög együttes otthonában vendégszerepel a magyar labdarúgó-válogatott. Bár Várhidi Péter együttesének már csak matematikai esélye van a kontinensbajnoki kvalifikáció kivívására, a mérkőzést mégis nagy várakozás előzte meg, szövetségi kapitányunk szerint Görögország (majd jövő szerdán Norvégia) ellen végre „megtudjuk, hol tartunk”. Kövesse online tudósításunkat!

Görögország – Magyarország 2-0

A játéknap előtt igencsak siralmasan álltak a mieink, a 7 tagú C csoportban Geráék az ötödik helyet foglalták el két győzelemmel, 3 vereséggel és hat ponttal, a görögök pedig 12 ponttal másodikok voltak a 13 egységgel rendelkező törökök mögött. Tehát míg a magyar csapatnak csak a presztízs miatt volt fontos a siker kivívása, addig a hellének a továbbjutó pozíció bebiztosítása miatt igyekeztek diadalmaskodni (a csoportokból az első két helyezett jut ki a 2008-as, Svájcban és Ausztriában rendezendő Európa-bajnokságra).

Várhidi Péter a találkozó előtt arról beszélt, hogy tán ő a legjobban kíváncsi rá, mire lesz képes fiatal együttese egy hamisítatlan tétmeccsen, a krétai Heraklionban ugyanis parázs hangulat várt a görög-magyar résztvevőire. „Ezúttal minőségi ellenfelekkel fogunk szembenézni. Görögország és Norvégia is az európai elit tagja, noha időszakos visszaeséseket képes produkálni mindkét válogatott. Amióta átvettem a csapat irányítását, olyan ellenfelekkel mérkőztünk, amelyek a mi szintünkön voltak. Most komolyabb próbatétel vár ránk. A csapat többet javult, mint amennyire számítottam, ezért most én is kíváncsian várom, mire leszünk képesek. Most megtudjuk, hol tartunk.”

A végeredmény – legyen bármi is az – abban nem befolyásolja a kapitányt, hogy letérjen a saját maga által kijelölt útról: „Fiatal csapatról van szó, amelynek azonban még két-három évet, mintegy 25-30 mérkőzést kell együtt játszania, hogy igazán ütőképes lehessen. Együtt kell tartani a csapatot, ettől a koncepciótól nem térek el.”

Európa-bajnoki selejtező, C csoport:

Görögország – Magyarország 2-0 (2-0)

Heraklion, Pankritio-stadion, 26 ezer néző

v.: Claus Bo Larsen (dán)

Magyarország: Végh – Csizmadia, Balogh B., Juhász, Bodor (Vanczák, 40.) – Vadócz, Tóth B., Tőzsér – Hajnal, Gera, Priskin.

Görögország: Halkiasz – Szeitaridisz, Kirjakosz, Anatolakisz (Papadopulosz, 52.), Toroszidisz – Kacuranisz, Baszinasz, Karagunisz – Gekasz, Hariszteasz, Amanatidisz.

gól: Gekasz (17.), Szeitaridisz (29.)

sárga lap: Bodor (30.)

Érdekesség, hogy a magyar válogatott ugyanazon kezdőcsapattal állt fel, mint Moldova ellen (akkor 2-0-ra győztek a mieink). Különbség, hogy akkor Huszti Szabolcs csereként pályára léphetett, a Hannover légiósa azonban most nem volt hajlandó leülni a kispadra, másképp fogalmazva: mindenképp kezdő szeretett volna lenni, ezért nem utazott el Görögországba.

Első félidő

A magyar csapat az első percekben többet birtokolta a labdát, és úgy tűnt, a mieink nem ijedtek meg a krétai hangulattól, hiszen bátran mentek előre, a 4. percben mégis a hazaiaké volt az első helyzet: Amanatidisz futott el a balszélen, kicselezte a földre huppanó Tóth Balázst, majd éles szögből kapura emelt, de a labda a léc fölött hagyta el a játékteret.

Nem sokkal később Hajnal Tamás mintegy 30 méterről próbálkozott lövéssel – sikertelenül. A másik oldalon nem kellett sokat várni az újabb veszélyeztetésre, az ingatagnak tűnő magyar védelmet előbb Szeitaridisz jobb oldali beadása zavarta meg, majd Amanatidisz 10 méterről lőtt kevéssel Végh kapuja mellé. Kevéssel ezután Karaginisz 17 méteres bombáját kellett az MTK-hálóőrnek hárítani.

Nem telt még el negyedóra a meccsből, amikor ajándéklabdát kaptak a mieink, közelebbről Gera Zoltán, aki Szeitaridisz óriási hibája után egyedül vezethette a kapusra a labdát, de ziccerhelyzetben előbb a kifutó Halkiasz kapusba lőtt, majd visszakerült a WBA-játékoshoz a labda, amely végül a kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A 17. percben a Bundesliga második legjobb játékosának választott gólkirály, Fanisz Gekasz forgolódott a magyar tizenhatoson belül, majd lefordult három védőről, és távolodva a kaputól, 14 méterről – Vadócz lábai alatt – a bal alsóba gurított (1-0).

Kétszer ismét villantak a hellének, Baszinasz 17-ről, Karagunisz 24-ről tévesztett célt kevéssel.

A 29. percben Szeitaridisz majdnem a félpályától indult meg óriási lendülettel, Hajnal végig mellette futott a jobbszélen, teljesen tisztán vezethette be a labdát a vendég 16-oson belülre (a magyar védők meghátráltak), majd 9 méterről Végh bal lába mellett laposan lőtt a magyar hálóba (2-0).

Végh és a kapufa mentette meg a mieinket az újabb hazai góltól: a 35. percben Gekasz 6 méteres fejesét a magyar kapus bravúrral kiütötte, majd Amanatidisz közelről a keresztlécet találta telibe.

Második félidő

Az első játékrészben nem sok vizet zavaró Priskin próbálkozásával kezdődött a második 45 perc, a Watford támadójának a távolija fél méterrel landolt Halkiasz kapuja mellett.

Az 53. percben ismét a kapufának hálálkodhattak a magyarok, a lesipuskás Gekaszt szépen ugratták ki a magyar védelem mögül, s a csatár kapásból, látványos mozdulattal, kapásból a jobb kapufa belső élét találta el – még a kipattanó is veszélyes volt, de a labda a háló helyett a taccsvonal felé vette az irányt…

Rossz előjel: kikaptak az U21-esek

A magyar U21-es válogatott első Európa-bajnoki selejtezőjén egygólos vereséget szenvedett Fehéroroszország csapatától Boriszovban. A Róth Antal vezette vendégek Kovács Zoltán kiállítása miatt a 68. perctől emberhátrányban játszottak. 

A Bogdán Ádám – Kiss Zoltán, Kovács Zoltán, Guzmics Richárd, Laczkó Zsolt – Korcsmár Zsolt – Demjén Gábor (Szakály Péter, 65.), Szabó Ádám (Nyári Tibor, 44.) – Hrepka Ádám, Feczesin Róbert – Németh Krisztián (Szalay Ádám, 65.) összeállításban szereplő magyar együttes teljesítményéről Róth Antal szövetségi edző a következőket nyilatkozta az mlsz.hu-nak.

„Gyengén, bizonytalanul kezdtük a mérkőzést, amire némileg magyarázat lehet, hogy ilyen összeállításban még nem léptünk pályára. Amikor felvettük a meccs tempóját, jött a hazai gól. Ezt követően, főleg a szünet után már egyértelműen a mi akaratunk érvényesült, Feczesin Róbert kapufát is lőtt, ám az egyenlítő gól nem született meg. A fiúk a kiállítás után is mindent megtettek a sikerért, ám ekkor már nem volt igazi esély a pontszerzésre. A legfontosabb most már a regenerálódás, az erőgyűjtés, hamar talpra kell állnunk a vereség után, és erre remek alkalom lesz a szerdai, lettek elleni hazai meccs.”

Eredmények, 8. csoport:

Fehéroroszország – Magyarország 1-0 (1-0)

Szerbia – Lettország 1-1

A magyarok következő meccsére szerdán kerül sor a Szusza Ferenc-stadionban, az ellenfél Lettország lesz.

További Eb-selejtezők

A csoport:

Kazahsztán – Örményország 1-2 (0-2)

gól: Baltiev (88., 11-esből), illetve Arzumanjan (31.), Hovsepjan (39., 11-esből)

Azerbajdzsán – Lengyelország 1-3 (1-0)

gól: Subasics (5.), illetve Smolarek (63.), Krzynowek (66., 90.)

Finnország – Szerbia 0-2 (0-1)

gól: Jankovic (3.), Jovanovic (86.)

Belgium – Portugália

B csoport:

Litvánia – Grúzia

Feröer-szigetek – Olaszország

Franciaország – Ukrajna

C csoport:

Bosznia-Hercegovina – Törökország

Norvégia – Málta

D csoport:

Wales – Csehország 0-0

Németország – San Marino 6-0 (1-0)

gól: Kuranyi (45.), Jansen (52.), Frings (54., 11-esből), Gomez (63., 65.),  Fritz (67.)

kiállítva: Simoncini (53., San Marino)

E csoport:

Oroszország – Andorra 4-0 (2-0)

gól: Kerzsakov (8., 16., 49.), Szicsev (71.)

Macedónia – Izrael

Észtország – Horvátország

F csoport:

Izland – Liechtenstein 1-1 (1-0)

gól: Gunnarsson (27.), illetve Rohrer (69.)

Dánia – Svédország

Lettország – Spanyolország

G csoport:

Fehéroroszország – Bulgária

Albánia – Luxemburg

Szlovénia – Románia

Barátságos mérkőzések

Az uruguayi válogatott Sydneyben, a holland pedig Szöulban aratott győzelmet barátságos   labdarúgó-mérkőzésen.

A jövő évi Európa-bajnokság társrendezője, Ausztria döntetlent játszott Paraguay gárdájával Bécsben, így idén továbbra is nyeretlen.

Barátságos mérkőzések:

Ausztria – Paraguay 0-0

Ausztrália – Uruguay 1-2 (1-1)

gól: Sterjovski (6.), illetve Forlán (40.), Recoba (77.)

Koreai Köztársaság – Hollandia 0-2 (0-1)

gól: Van der Vaart (32., 72., az elsőt 11-esből)

[origo]

Comments are closed.