Röviden

sofar, 2007. május 14. 22:15  JNA24 médiafigyelő, MNO Add comments

Forrás: MNO

2007. május 5. (8. oldal)

MTI – Munkatársainktól

Mérsékelhető felmelegedés

Bangkok. Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) tanácskozásán kiadott jelentés szerint rendelkezésre állnak azok a technikák, amelyekkel mérsékelhető az üvegházhatást okozó gázok – elsősorban a szén-dioxid – kibocsátása, s ezzel az éghajlati zavarok elhárítása a világon. A jelenlegi erőfeszítések arra irányulnak, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2 Celsius-fokot. Ennek eléréséhez a jelentés szerint mindössze a világon előállított bruttó hazai termék 0,12 százalékával egyenértékű ráfordítás szükséges a következő 20-30 évben. A káros hatású gázok kibocsátásának így legkésőbb 2015-ig tetőznie kell. (MTI)

Eljárás az RMDSZ minisztere ellen

Bukarest. Bűnvádi eljárást indított a bukaresti főügyészség Nagy Zsolt, a román kormány informatikai és távközlési minisztere ellen. Az RMDSZ politikusa elleni nyomozásról Laura Kövesi, Románia főügyésze tájékoztatta tegnap Nicolae Vacaroiu ideiglenes államfőt. A nyomozó hatóság többek között árulással gyanúsítja Nagyot, mivel állítólag titkos gazdasági-üzleti adatokat szolgáltatott ki a Credit Suisse First Boston nemzetközi tanácsadócég bukaresti képviselői által kiépített kémhálózatnak, veszélyeztetve Románia nemzetbiztonságát. (R. Sz.)

Izraeli-palesztin békemenetrend

Jeruzsálem. Részletes határidőket tartalmazó javaslatcsomagot adott át az Egyesült Államok tegnap palesztin és izraeli tisztviselőknek a két fél közötti tárgyalások előmozdítására – jelentette be Száeb Erekát palesztin főtárgyaló. A javaslatcsomag szerint egyrészről Izraelnek fel kell számolnia a palesztinok szabad mozgását gátló úttorlaszokat, másrészről a palesztin fegyveres erők telepítésével véget kell vetni az Izrael elleni rakétatámadásoknak. Palesztin részről üdvözölték a javaslatcsomagot. Az izraeli miniszterelnök hivatalának egy illetékese szerint számos intézkedés már a megvalósítás különböző fázisában van, azonban van néhány köztük, amelyekhez Izrael biztonsági aggályok miatt egyelőre nem nem kezd hozzá. (MTI)

Kormányalakítási kudarc Szerbiában

Belgrád. Nincs megállapodás a szerb pártok között az új kormányról, jelentette be Borisz Tadics államfő, ám ettől függetlenül megteszi javaslatát az új miniszterelnök személyére. Tadics szerint azért nem sikerült három hónap után sem megállapodásra jutni, mert a távozó kormányt alkotó koalíció – a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párt, az Új Szerbia és a G17 Plusz – nem akar változtatni az eddigi politikáján, amely az uniós tárgyalások megszakadásához vezetett. Más lehetőség már nem maradt, csak az újabb választások vagy Kostunicáék koalíciója a radikálisokkal. Ez utóbbit kevesen tartják valószínűnek. Az sem kizárt, hogy az utolsó pillanatban mégis összeáll a demokratikusnak nevezett koalíció. (S. I.)

Comments are closed.