Forrás: Híradó

Az oroszországi zsidó közösség rasszista indítékot sejtett a bűntény hátterében

A szentpétervári ügyészség szerint szerelemféltésből, nem pedig fajgyűlölet miatt ölték meg azt a fiatal zsidó tanárt, akivel tucatnyi késszúrással végeztek szombaton az észak-oroszországi nagyvárosban.

Az oroszországi zsidó közösség rasszista indítékot sejtett a bűntény hátterében. Az ügyészség szerint hétfőn őrizetbe vették a gyilkossággal gyanúsítható férfit, s a nyomozás megállapította: „semmilyen adat nem utal arra, hogy etnikai vagy vallási gyűlölet játszott volna szerepet az adott esetben”.

A 22 éves Dmitrij Nyikulinszkij holttestére szombat este találtak rá otthona bejáratánál, de a lakásából nem tűnt el semmi. Az áldozat a szentpétervári egyetem biológia szakos hallgatója és egy zsidó iskola tanára volt. Erőszakos halála kapcsán közleményben fejezte ki aggodalmát Berl Lazar orosz főrabbi.

Oroszországban gyakoriak a szélsőségesek által idegengyűlöletből vagy antiszemita indíttatásból elkövetett bűncselekmények, s e tekintetben különösen „fertőzött” Szentpétervár. A fővárosban, Moszkvában tavaly egy férfi „Heil Hitler” kiáltással rontott be egy zsinagógába, ahol kilenc embert megkéselt.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.