Forrás: Híradó

A BBC angol minisorozata George Eliot 1876-ban megjelent novellájának filmváltozata, az első rész május 18-án 20:00-tól látható az m1-en

angol minisorozat, 200212 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

A nagyításhoz kattintson a képre

Ez a káprázatos kiállítású sorozat Tom Hooper – a Büszkeség és balítélet rendezője – munkáját dícséri, 2003-ban a Televíziós Filmek Fesztiválján elnyerte a Nagydíjat.

A történet írója George Eliot, ám ez a művésznév egy angol írónőt takar, akit a 19. század egyik kiemelkedő novellistájaként tartja számon az irodalomtörténet. Eredeti neve Mary Ann Evens, protestáns neveltetése ellenére fellázadt, és megtagadta az egyházat, melynek eredményeként már fiatal korában megromlott kapcsolata édesapjával és gyermekkori barátaival is. A kort meghaladó világnézete és gondolkodásmódja tették sikeressé írásait, ugyanakkor boldogtalanná mindennapjait. Mély depressziója és súlyos betegsége idején írta meg Daniel Deronda történetét, amellyel bekerült a kortárs regényírók elitjébe.

A nagyításhoz kattintson a képre

Az eszményien tisztességes Daniel Derondába beleszeret Gwendolen Harleth, de hamarosan rá kell jönnie, hogy ők ketten két külön világban élnek. Gwendolen kirobbanóan szépséges, élénk, élni vágyó és önző. Daniel csöndes, befelé forduló, érzékeny és gondoskodó. Amikor Gwendolent családja anyagi helyzete egy zsarnoki férj oldalára kényszeríti egyre boldogtalanabb és egyre szerelmesebb lesz – Danielbe. Ám a fiút addigra már más foglalkoztatja: az a félénk és különös sorsú zsidólány, akit egy véletlen folytán ő ment meg az öngyilkosságtól, s akit szállásadói befogadnak. A lánynak csodálatos hangja van. Gwendolen és Daniel sok szenvedés után megtalálja a maga útját – ám ezen az úton nem együtt mennek tovább…

rendező: Tom Hooperíró: George Eliotszereplők: Hugh Dancy (Daniel Deronda)Romola Garai (Gwendolen Harleth)Hugh Bonneville (Henleigh Grandcourt)Jodhi May (Mirah Lapidoth)Edward Fox (Sir Hugo Mallinger)Amanda Root (Mrs. Davilow)David Bamber (Lush)Greta Scacchi (Lydia Glasher)Barbara Hershey (Maria Alcharisi grófnő)

MTV

Comments are closed.