Forrás: MNO

Az izraeli hadsereg tagjai árultak fegyvert a palesztinoknak

2007. április 1. 18:05

Kun Zsuzsanna

Tizenegy tagból álló fegyverkereskedő bandát lepleztek le az izraeli hadseregen belül, akik palesztin fegyveres szervezeteknek adták el a lopott árut – írja a szaúdi ash-Sharq al-Awsat. A jeruzsálemi al-Quds pedig arról számol be, hogy tegnap a Gázai övezetben merényletet követtek el egy internet kávézó ellen.

Az Ash-Sharq al-Awsat pánarab napilap arról számolt be, hogy 11 izraeli katonából álló fegyverkereskedő bandát leplezett le a tel avívi katonai nyomozó hivatal. A hálózat tagjai (egy palesztin parancsnok és arab, illetve zsidó származású beosztottjai) katonai bázisuk raktárából loptak el mintegy 12 ezer lőszert, több száz kézi indítású rakétát, M16-os gépfegyvert, és Kalasnyikovokat. A zsákmányt aztán civilek közvetítésével adták el különböző palesztin fegyveres szervezeteknek.

A nyomozó hivatal véletlenül akadt a fegyvertolvajok nyomára, amikor egy közúti ellenőrzés során az izraeli katonák egy palesztin civil autójában olyan lőszerekre és géppisztolyokra bukkantak, amik az izraeli hadseregben vannak csak rendszeresítve. A letartóztatott civil a kihallgatás során beismerte, hogy a talált fegyvereket az izraeli hadseregtől tulajdonították le. Ezután feladta a beszállítóját, aki pedig megnevezte a banda többi tagját is.

A vizsgálat arra is fényt derített, hogy a szarkák már több éve foglalkoztak ezzel a tevékenységgel, és civilek bevonásával komoly hálózatot alakítottak ki.

A katonai ügyészség most 11 katona és 4 polgári személy ellen indított eljárást, az első bírósági meghallgatásra tegnap előtt este került sor.

Rombolta az erkölcsöt az internet kávézó?

Ismeretlenek felrobbantottak egy internet kávézót a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabálijá községben – írja a jeruzsálemi napilap, az al-Quds.

A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a pokolgép, amit a kávézó ajtaja elé helyeztek, házi készítésű szerkezet volt.

A független palesztin hírügynökség, a Maan szerint az utóbbi időkben sorozatban követtek el hasonló akciókat a megszállt területeken különböző internet kávézók, zenei boltok és egyéb kulturális és művészeti központok ellen. A robbantásokért felelős, magát az „Iszlám igazság kardjainak” (Szujúf al-hakk al-islámijja) nevező szervezet nemrég közleményt adott ki, melyben azt fejtegetik, hogy az ilyen intézmények az erkölcsi romlást terjesztik el a palesztin társadalmon belül, amit minden eszközzel meg kell akadályozni.

Comments are closed.