Forrás: Híradó

A nemzetközi vándorkiállításon Snétberger Ferenc a „Népemnek emlékül” című, a roma holokausztnak emléket állító zenekari darabját mutatja be

A Németországban élő, világhírű roma származású magyar gitáros, Snétberger Ferenc és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar lép fel a roma és a szinti holokausztnak szentelt kiállítás keddi megnyitóján a New York-i ENSZ-palotában.

A holokauszt világnapja alkalmából az Egyesült Államokba érkezett nemzetközi vándorkiállításon Snétberger Ferenc az „In memory for my people” (Népemnek emlékül) című, a roma holokausztnak emléket állító zenekari darabját mutatja be. Az 1988 óta Berlinben élő gitárművészt a tárlatot szervező heidelbergi Német Szinti és Roma Dokumentációs és Kultúrközpont hívta meg a megnyitóra.

Az eseményen a magyar államot Göncz Kinga külügyminiszter megbízásából Teleki László országgyűlési képviselő, volt romaügyi államtitkár képviseli. A többségében korabeli fekete-fehér fotókat felvonultató tárlatot – amelyet már Strasbourgban is bemutattak – a magyar közönség tavaly láthatta Budapesten.

A képviselő hétfőn beszámolt arról, hogy a heidelbergi dokumentációs központ több romaszervezettel közösen az ENSZ-székházban tartott aznapi sajtótájékoztatón jelentette be: azt kezdeményezik, hogy a világszervezet főtitkára jelöljön ki maga mellé egy – roma származású – romaügyi képviselőt. Indoklásuk szerint a legnagyobb európai kisebbség ügyére, gondjaira az eddigieknél nagyobb figyelem kell, hogy irányuljon az ENSZ-ben.

MTI/hirado.hu

Comments are closed.