Forrás: Index

velvet

A parafenomén hasonló képességekkel rendelkező utódját keresi egy tévéshowban, de a bűvészszakma felzúdult: szerintük közönséges bűvésztrükköket mutat be természetfeletti képességekként.

Uri Geller tehetségkutató tévéműsora óriási visszhangot keltett: az izraeli tévében futó show miatt Gellert bűvészek sora vádolja azzal, hogy bűvésztrükkökkel veri át a nézőket – írja a BBC Online. A bűvészszakma azért támadt Gellerre, mert ő soha nem ismerte be, hogy bűvésztrükköket használna, hanem misztikus, természetfeletti képességekkel rendelkező parafenoménként adta el magát.

A kanálhajlító képességével elhíresült Geller azért indította „Uri Geller Looks for a Successor” című tévéműsorát, hogy ezen keresztül találja meg utódját a műsorba jelentkező, különleges képességekkel rendelkezők közül. Egy izraeli bűvész, Eliron Toby azonban azzal vádolja az önjelölt parafenomént, hogy a műsorban látottak egyszerű bűvészmutatványok, ami átverés, és kiábrándító hatással lehet a Geller képességeiben hívőkre. Egy másik mágus, Dandi Asraf osztja a véleményét, és azt állítja, a látottak alapján „szó sincs természetfeletti erőkről”. Az AFP hírügynökség megkeresésére Geller természetesen tagadta, hogy a műsorban bármilyen bűvészmutatványt alkalmaznának, és állította, hogy hozzá hasonlóan a versenyzők is csak természetfeletti képességeiket használják a műsorszámok előadásához.

„Nem vagyok bűvész és soha nem is voltam az. Titokzatos erőm van” – állítja Geller. Ezzel szemben Asram szerint a tévéshow bár szórakoztató, de „nyilvánvalóan bűvésztrükkök sora. Nincsenek természetfeletti erők, nincs csoda – ezen a világon ezek nem léteznek”. Toby pedig úgy fogalmaz, elszomorította, hogy „egy ilyen ember évekig át tudott verni tömegeket”. A Successor szerinte azok hitét rombolta le, akik eddig hittek abban, hogy Geller képességei által meggyógyulhatnak vagy segítséget kaphatnak.

A műsor akkora felzúdulást keltett a szakmában, hogy még az Izraeli Bűvészszövetség is összeült, hogy megvitassa. A társaság elnöke, Dalia Peled tolmácsolta a hivatalos állásfoglalást: „A szövetség reméli és hisz benne, hogy a közvélemény tisztában van azzal, hogy ez egy szórakoztató műsor, és az abban látható műsorszámokat nem természetfeletti erők segítségével adták elő”.

Geller nem bánja a vitát, szerinte ez is csak a műsor nézettségének kedvez. „A cinikusok és a bűvészek, akik engem támadnak, nekem tesznek ezzel milliókat érő segítséget” – ismerte be. „Ezzel csak még rejtélyesebbé teszik Uri Gellert és erősítik az őt övező misztikus aurát”.

Comments are closed.