Forrás: Híradó

A január 22-ei adás tartalmából

Sajtóközleményben tiltakozik az Európai Parlament szélsőjobboldali képviselőcsoportjának megalakulása miatt Mohácsi Viktória liberális képviselő. A közlemény szerint az „Identitás, Tradíció, Szuverenitás” elnevezésű szélsőjobboldali frakciót rasszista, neofasiszta, romagyűlölő és holokauszt-tagadó honatyák alakították – többek között a hírhedt Nagy Románia Párt tagjai, valamint Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője.A képviselőcsoport akár egymillió eurós támogatásra is jogosult, így az európai polgárok által befizetett adókból népszerűsítheti majd elképzeléseit – közölte Mohácsi, aki szerint a parlamenti pártok együttes erőfeszítése szükséges a szélsőséges csoport elszigeteléséhez – adta hírül a Roma Sajtóközpont.

Az előítéletes gondolkodás sajnos hazánkban sem ismeretlen.Mint arra nézőink is emlékeznek, az elmúlt években több esetben találkozhattunk a rasszizmus és az idegengyűlölet megnyilvánulásaival. A közelmúltban egy parlamenten kívüli párt például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy következetesen a romák kollektív bűnösségét hangsúlyozó cigánybűnözés kifejezést igyekszik visszalopni a köztudatba. Ez a fogalom – még a rendszerváltozás előtt – a belügyi szervek hivatalos szótárában is szerepelt.Bene László országos rendőrfőkapitányt arról kérdeztük, mi a véleménye a jelenségről.

Mint arról múlt heti adásunkban már beszámoltunk, az Országos Cigány Önkormányzat Újévi Roma Köszöntő címmel tartott konferenciát a szervezet Dohány utcai székházában. A megbeszélésen egyebek mellett a cigányság lehetőségeit vizsgálták az Új Magyarország Fejlesztési Programban – a kormány ugyanis azt tervezi, hogy célzott programokat indít a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára. A rendezvényen jelen volt a Roma magazin stábja is.

Együttműködési megállapodást írt alá a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szervezet több a március 4-i kisebbségi önkormányzati választásra készülő ám önállóan országos listát állítani nem tudó – szervezettel. A Lungo Drom és koalíciós partnerei sajtótájákoztatót tartottak a múlt héten Budapesten.

A Foglalkoztatási Hivatal meghosszabbította a jelentkezés határidejét a Lépj Egyet Előre képzési programnak, amely elsősorban nyolc osztályt végzett felnőttek számára nyújt lehetőséget szakmai képesítés megszerzéséhez. Az oktatás természetesen ingyenes. Jelentkezni lehet, illetve bővebb felvilágosítást kérhetnek a Megyei Munkaügyi Központok kirendeltségeitől, illetve a Foglalkoztatási Hivatal 323-2010-es telefonszámán.

Szikszón a romák nagy többsége nem a város központjában, hanem attól tíz kilométerre, a cigánytelepen él. Az ott lakók elmondása szerint számos felújítás várat magára a telepen, hiszen sok házba még a gáz sincs bevezetve, nincs betonozott út – így sokszor a mentő sem tud bejutni a cigánytelepre. A város vezetése azt tervezi, hogy szociális bérlakásokat építenek majd, de mindenek előtt a munkanélküliséget akarják visszaszorítani.Riportunk a szikszói romák helyzetét mutatja be.

November végén adtunk hírt a Magyar Kisebbségi Labdarúgó Válogatott finnországi sikeréről, amikor a sportág egyik legrangosabb tornáján, a Helsinki Kupán arattak győzelmet. A Mezei István vezette kisebbségi válogatott decemberben újabb kupát nyert – ezúttal Brazíliában, ahol kapott gól nélkül nyerték meg a tornát. Megmérkőztek a Sao Paolo-i válogatottal is, amellyel döntetlent játszottak.A csapat menedzserével, Mezei Istvánnal Daróczi János beszélget a stúdióban.

A közelmúltban a Délvidéken jelent meg Hercenberger Sándor „Emlékezés a szintókra” című könyve. Az idős muzsikus a szintók egykori és mai életét mutatja be kötetében. A Vajdaságban napjainkban mindössze 15-20 szintó család él – szétszórva Nagybecskereken, Muzslyán, Kúlán és Temerinben. Többségük ma is a hagyományos foglalkozást űzi – köszörűsök, mutatványosok, zenészek.A színes riportban bepillantást nyerhetnek a vajdasági szintó cigányok életébe.

Roma magazin

Comments are closed.