Forrás: HVG

Ciszjordánia

Nácikhoz hasonlította a palesztinzaklató zsidókat a Jad Vasem-elnök

2007. január 20. 15:43 | Utolsó módosítás:2007. január 20. 15:57

küldés nyomtatás betűméret

A Jad Vasem Intézet izraeli holokauszt-emlékközpont közgyűlésének elnöke hevesen bírálta egy rádióműsorban azokat a ciszjordániai zsidó telepeseket, akik zaklatják a tőszomszédságukban élő palesztinokat.

Ez a magatartás a II. világháború előtti európai antiszemitizmusra emlékeztet – mondta Jószéf Tomi Lapid. A szokatlanul heves kirohanását az izraeli televízió azon felvételei váltották ki, amelyek tanúsága szerint egy hebroni zsidó telepesnő korholja és prostituáltnak nevezi palesztin szomszédját, valamint telepesgyerekek kővel dobálják a palesztin lakóházakat. A képek közfelháborodást váltottak ki szerte Izraelben, ahol sokan úgy tekintenek a telepesek közösségére, mint a leendő palesztin állammal való együttélést ellenző mozgalomra.

Lapid – aki Magyarországon élte túl a holokausztot, és apját a náci népirtásban veszítette el – az állami rádió egyik magazinműsorában kijelentette, hogy egyes hebroni telepesek viselkedése arra a zsidóüldözésre emlékezteti őt, amelyet neki (vajdasági magyar zsidóként) szülőhazájában kellett elszenvednie a világháború előestéjén. „Nem a pogromokkal kezdődött életünk megkeserítése a diaszpórában, amelyet azután követett a megsemmisítés, hanem még az üldöztetéssel, zaklatással, kődobálással, megélhetésünk megnehezítésével, megfélemlítésünkkel, köpködéssel és szitkozódással. Iskolába menet féltem a kis antiszemitáktól, akik lesből ránk támadtak, és megvertek minket. Mennyiben más az, amit most egy hebroni palesztin gyerek él át?” – kérdezte Lapid, aki korábban igazságügyi miniszter is volt.

MTI

Comments are closed.