Forrás: MNO

2007. január 13. (8. oldal)

Lovas István

HELSINGIN SANOMAT

Az észt parlament szerdán hagyott jóvá egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a főváros könyvtára előtt elhelyezett, Felszabadítók nevű emlékművet eltávolíthassák. A szobor, amelyet az észtek maguk között csak Aljosának neveznek, a szovjet rendszer összeomlása után A második világháborúban elesettek emlékére nevet kapta. A szoborral kapcsolatos viták azt követően lángoltak fel, hogy két észt fiatal a volt Szovjetunió győzelem napjának ünnepén észt zászlókat lengetett a szobor előtt, amin oroszok felháborodtak.

Independent

„Lesznek határidők, normatívák és célok Amerikának és iraki satrafáinak. De a terror elleni háborút mégis meg lehet nyerni. Győzedelmeskedünk. Győzelem, vagy halál. Halál lesz” – kezdi a rá jellemző halálos vitriollal Robert Fisk, a független brit lap világhírű közel-keleti tudósítója értékelését Bush elnök bejelentéséről, hogy további katonákat küld Irakba. „Milyen ironikus, hogy a szörnyű Szaddám Huszein volt az, aki – az őt meglincselő csőcselék fölé tornyosulva – ki merte mondani a bitó felé vezető útján azt az igazságot, amit Bush és Blair nem mert kimondani: Irak pokollá változott.” Bush cukkolta Oszama bin Ladent. Keljetek velünk birokra! Birokra keltek vele. Kevesen figyeltek arra, amikor tavaly a legvadabb arab lázadók Busht háborús bűnösnek nyilvánították, de arra kérték, hogy ne vonja ki katonáit, mert „nem öltünk meg eleget belőlük”. Most lesz rá esélyük, írja Fisk.

*****

A lap szerint az a tény, hogy amerikai csapatok az iráni kormány észak-iraki irodáját megtámadták és diplomatákat tartóztattak le, egyet jelent az Irán ellen deklarált háborúval.

The Guardian

Bush elnök egyre jobban elszigetelődik új iraki stratégiájával, írja a baloldali brit lap, amelynek egy másik cikkében az olvasható, hogy a kongresszus demokrata tagjai biztosak abban, a köztársaságpártiak közül is csatlakoznak hozzájuk az elnökkel szembemenő szavazat keresztülverésében. Egy harmadik cikkben pedig az olvasható, hogy Amerika arab szövetségesei is baljós hallgatással fogadták Bush csapatnövelő terveit.

*****

Amir Perec izraeli hadügyminiszter, munkapárti vezető Izrael első arab kabinetminiszterét kinevezte, ezt követően jobboldaliak azzal vádolták, hogy „halálos csapást mért a cionizmusra”. Raleb Madzsadele miniszter Ofir Pinesz Paz miniszter helyét foglalja el, aki azért mondott le, mert Avigdor Libermant nevezték ki miniszternek, aki az izraeli arabok kiűzését követeli. A szélsőjobboldali Eszterina Tartman, a Hazánk Izrael nevű párt elnöke követelte, hogy a miniszterelnök ne hagyja jóvá a kinevezést a zsidó és cionista állam védelmében. Kijelentéseit valamenynyi más párt tagjai rasszistának nevezték.

Comments are closed.