Forrás: Index

Tóth-Szenesi Attila

Kocsis Imre, a Lelkiismeret „88 vezetője három nap jogtalan fogva tartásért ugyanúgy egymillió forintot kapott az államtól, mint az ártatlanul tizenhárom hónapot raboskodó F. László. A jogtalan fogva tartásért egyre több pénzt ítélnek meg a bíróságok, a héten a korábban különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt öt év négy hónapot ülő Burka Ferenc és fia 45 millió forint bánatpénzt kap.

Kocsis Imre, a Lelkiismeret „88 vezetője „goj találkozót” akart szervezni az Erzsébet téren, ahol ugyanazon a napon, 2004. május 23-án, Izrael megalapításának ötvenhatodik évfordulóját rendezték. A találkozót a rendőrség a közlekedési rend aránytalan sérelmére hivatkozva nem engedte megrendezni, pedig ez a jogszabály az EU-csatlakozással hatályát vesztette.

Kocsist a rendőrség – a tudósítások szerint – „csaknem három napig” fogva tartotta és három aktivistát a térről eltávolított.

A bíróság később megállapította a szabálysértés hiányát, és felmentette őket, Kocsis Imre javára egymillió, a három másik személy javára fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést és a kamatait ítélte meg.

Tizenhárom hónap előzetes ártatlanul

F. László tizenhárom hónapot töltött előzetes letartoztatásban, a nyomozást azonban megszüntették ellene. A férfit életveszélyt okozó súlyos testi sértés bűntettével gyanúsították, ő azonban jogos védelmi helyzetére hivatkozott.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda kétmillió forintos kártalanítást kért a magyar államtól. Egymilliót azért, mert a férfi nem tudta letenni a kőműves szakvizsgáját, egymilliót a lelki sérelmekért. Az előbbit a bíróság elutasította, mert szerinte szakvizsga birtokában sem biztos, hogy F. László kőművesként munkát talált volna. A nem vagyoni kártérítés tekintetében viszont nem volt vita: „fizikailag és pszichikailag is megterhelő és káros” a személyi szabadság hosszabb idejű korlátozása, ezért megítélt egymillió forint kártérítést a tizenhárom hónap fogva tartásért.

Éppen annyit, mint Kocsis esetében a csaknem három napért.

Pusoma nem élhette meg

Kártalanítási ügyekben a bíróságok eddig nem kényeztették el a jogtalanul fogva tartottakat. Az emberöléssel gyanúsított Gán fivérek másfél évig voltak előzetesben, a bíróság fejenként kétmillió forintot ítélt meg. Tóth-Kása Norbertet kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsították, másfél évet töltött előzetesben, de nem találtak ellene bizonyítékot. Másfél milliós kártérítést ítélt meg neki a bíróság – nem jogerősen. A sor hosszan folytatható.

Pusoma Dénes huszonhat hónapot töltött börtönben emberölésért, míg a valódi elkövető el nem szólta magát. Pusoma kártalanítási keresetét a bíróság elutasította, a férfi öngyilkos lett. Esete mégis fordulópontot jelentett a kártalanítási ügyekben, mivel az Alkotmánybíróság ezután minősítette alkotmányellenesnek a büntetőeljárási törvény két, a szabadságuktól alaptalanul megfosztott személyek kártalanítását tárgyaló rendelkezését.

A 2003-as alkotmányírósági döntés szerint egyrészt az elsőfokú ítélet ellen nem fellebbező elítélteknek is járhat kártalanítás, másrészt az alperes állam nem hivatkozhat arra, hogy a terhelt a hatóság megtévesztésére törekedett. (Vagyis, ha a később ártatlannak bizonyult gyanúsított a büntetőeljárás alatt mondjuk rosszul emlékezett valamire vagy idegességében tévedett, akkor elveszíthette jogát a kártalanításra.)

Másfél milliárdos kártérítést kért

Az igazi áttörést – legalábbis a kártalanításra megítélt összeg tekintetében – a Burka-ügy jelentette. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsított Burka Ferenc és fia öt év és nyolc hónapot töltött előzetes letartóztatásban ártatlanul. A történetre a Magyar Helsinki Bizottság figyelt fel, amikor Burkáék még a börtönben voltak.

Miután ártatlanságuk igazolódott, az indokolatlanul börtönben töltött évek miatti jövedelem-kiesésre, egészségük megromlására, a lelki megpróbáltatásokra tekintettel a két férfi és ügyvédjük, Zeke László kártalanítás iránti igényt jelentett be az alperessel, az állammal szemben. Az első tárgyaláson még a jogalapot és az összegszerűséget is – a hazai gyakorlatban rekordnak számító, 50-50 millió forintos kártalanítási igényt jelentettek be személyenként – vitatta az alperes, az államot képviselő igazságügyi minisztérium. (Később elismerték a jogalapot, de az összegszerűséget nem.)

Zeke László erre 1 milliárd 421 millió forintos igényt jelentett be az állammal szemmel. Hogy miért pont ennyit? A Lelkiismeret „88-as Kocsis Imre 72 órás fogva tartására megítélt egymillió forintot vetítette ki öt év és nyolc hónapra. Az alperes ekkor már huszonötmilliót ajánlott, végül szerdán egyezséget kötött az igazságügyi minisztérium Burkáékkal: az ártatlanul letöltött börtönévekért 45 millió forintot kapnak.

Többet fognak kérni

„A 45 milliós kártalanítás meglepett, legközelebb többet fogunk kérni – mondta Muhi Erika ügyvéd, akinek a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársaként több kártalanítási ügyben eljárt már. – Üdvözöljük a megállapodást, az állam egy-két milliós kártalanítások után, bár nincs egységes bírósági gyakorlat, végre nagyobb összeget is hajlandó megadni a jogtalan börtönbüntetésért.”

Az összeg nagysága nagyobb odafigyelésre serkentheti a hatóságokat, hiszen nem mindegy, hogy az adófizetők pénzéből mennyi megy el a nem megalapozottan előzetes letartoztatásba helyezettek kártalanítására.

Az államnak ráadásul pénzbe kerül a jogtalanul fogva tartottak ellátása is. Erre Gaudi-Nagy Tamás, Kocsis Imre ügyvédje hívja fel a figyelmet, emlékeztetve arra, hogy a más helyett 11 hónapra börtönbe vonult Békesi Zoltánnal szemben 2,5 milliós kárigénnyel lépett fel a büntetés-végrehajtás, eszerint az ártatlanul elítélt Burkáék ellátása 30 millióba került.

A bíróság a kártalanítási ügyekben vagyoni és nem vagyoni kártalanítást is megítélhet. A vagyoni kártalanításnál a fogva tartás idejére kiesett jövedelmet térítik meg – akár száz százalékban -, a nem vagyoninál a pszichés vagy az emberi kapcsolatokban bekövetkezett károkat igyekeznek kompenzálni. A tizenhárom hónapot jogtalanul előzetesben töltött F. László esetében például a bíróság tanúként idézte be a felperes élettársát és a testvérét is, akik elmondták, hogy a távol töltött idő miatt romlott meg vele a kapcsoltuk.

Emberi méltóságot is sértettek

De milyen vagyoni és nem vagyoni kártérítés alapján kapott három nap fogva tartásért egymillió forintot Kocsis Imre?

A Lelkiismeret „88 vezetője és a szervezet három szimpatizánsa ügyében valóban a fogva tartás alapján differenciált a bíróság a kártérítés összegének megállapításánál. (A rövidebb ideig fogva tartott három szimpatizánsnak kevesebb összeget ítéltek meg.) Gaudi-Nagy Tamás az Indexnek elmondta, hogy vannak ugyan hasonlóságok Burkáék és más, ártatlanul akár éveket börtönben töltők ügye között, de az emberi szabadság mellett itt a készenléti rendőrök az emberi méltóságot is megsértették az elfogás körülményeivel. A gyanúsítottakat lökdösték, taszigálták, görnyedve kényszerítették lépéstartásra, aránytalan sérelmet, kisebb sérüléseket okozva.

Gaudi-Nagy üdvözölné, ha a jogtalanul elítéltek egy törvényben rögzített „napi tarifa” alapján lennének kárpótolva, de nem minden eset egyforma, az egymilliós kártérítés megítélésében szerinte Kocsis Imre „ismertsége és köztiszteletben állása” is szerepet játszott.

Comments are closed.