Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Amerikai dzsihádisták Szomáliában

Az észak-amerikai lapok szemléje

2007. január 19. 8:26

Simon Zoltán

A szomáliai harcokban amerikai terroristákat is elfogtak – számol be a The Washington Times. A szóban forgó dzsihádistákat – akik közül az egyik pilótakiképzést is kapott – jelenleg Kenyában tartják fogva. A liberális New Republic magazin a bagdadi zsidók számának drámai csökkenéséről tudósít.

The Washington Times

Az etióp/szomáliai harcokban amerikai terroristákat is elfogtak, vagy legalábbis olyanokat, akik amerikai útlevéllel rendelkeztek- számol be a The Washington Times. A szóban forgó amerikai dzsihádisták azon 6000 iszlamista között voltak, akik a nemrégiben levert Iszlám Bíróságok Uniója oldalán harcoltak Szomáliában.

Az elfogott amerikaiakat Kenyában tartják fogva, ahol jelenleg is kihallgatják őket – írják a Times nemzetbiztonsági riporterei. Az újságírók forrásai szerint az egyik amerikai iszlamista korábban pilótakiképzést is kapott, ezért könnyen lehet, hogy a szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonlóan használható lenne arra hogy egy jövőbeni al-Kaida akcióban repülőgépet térítsen el, és azt használja kvázi rakétaként.

The New Republic

A Bagdadban élő zsidók számának drámai csökkenéséről értekezik a liberális New Republic magazin. Míg 1941-ben a zsidók voltak a legnagyobb népcsoport az iraki fővárosban, 2003-ra már a legtöbbjük emigrált. Mostanra szinte senki sem maradt hátra a helyi zsidó lakosok közül. Persze olyan események sem segítik a trend megfordítását, mutat rá a New Republic, mint például a riasztó helyi sajtóhírek arról, hogy az iraki zsidók fel akarják vásárolni a térség ingatlanjait. Egy olyan fatwáról is ír a magazin, mely halállal fenyeget minden irakit, aki eladja a földjét egy zsidónak.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2007

Hirdessen Ön is ETARGET-tel!

Comments are closed.